6 храни, които предизвикват целулит

Време е да ревизирате кухненските шкафове

Стил
14:25 - 24 Март 2021
4740
6 храни, които предизвикват целулит

Целулитът е проблем за мнозина. Често се случва, въпреки редовните физически упражнения и на пръв поглед чистата храна, омразната „портокалова кожа“ все още да не иска да си тръгне. Тук е важно да се разберат две ключови неща. Първо, целулитът не винаги зависи от теглото ви, тоест жените с индекс на телесна маса над нормата често могат да имат гладко, твърдо тяло, докато тези с нормален или нисък ИТМ могат да се сблъскат с проблема с целулита. На второ място, няма панацея - само тренировките, само храненето или антицелулитният масаж няма да разрешат проблема. Такъв е случаят, когато се изисква интегриран подход. Ако спортувате редовно и не пренебрегвате лимфните дренажни процедури, а омразните подутини са все още на мястото си, най-вероятно е хранителен проблем. По-долу са изброени някои от храните, които могат да ви попречат да се отървете от целулита. 

Бързо хранене

В борбата с целулита бързата храна е противопоказана дори за тези с добър метаболизъм. Ако обядът в Макдоналдс не влияе върху теглото ви, то това няма да остане незабелязано от бедрата ви. Високото съдържание на мазнини, бързи въглехидрати, консерванти и подобрители на вкуса, да не говорим за огромното количество сол, включено в „лакомствата“, се отразява негативно на външния ви вид. Разбира се, рядко и по изключение можете да си позволите порция пържени картофи (дори моделите правят това ), но увлечението по такава храна е просто противопоказано.

Месни деликатеси

Наденичките, шунката и дори обожаваните хамон и прошуто са сигурен начин за образуване на целулит. Високото съдържание на натрий във формулата може да направи „портокаловата кожа“ още по-видима, както и да доведе до здравословни проблеми.

Бял хляб

Неведнъж сме писали за опасностите от белия хляб и сега нашият „герой“ отново е тук. Излишъкът от бързи въглехидрати, които се превръщат в захар в процеса на храносмилане, допринася не само за увеличаване на теглото, но и за нарушаване на производството на колаген, което прави подутините на целулита по-големи и по-забележими. Заменете белия хляб с пълнозърнест. 

Сосове

Готовите сосове, чийто асортимент по рафтовете на супермаркетите привличат погледите, обикновено трябва да бъдат изтрити от списъка за пазаруване веднъж завинаги. На опаковките няма дори следа от зрели домати и маслини, но дузина Е-добавки, оцветители, консерванти, наситени мазнини и цял тон сол винаги са на място. Ако не можете да си представите живота без сосове, пригответе ги у дома. Да, не е лесно, но е полезно за вашето здраве. Освен това, ако започнете с такъв кулинарен експеримент, най-вероятно ще решите изобщо да се откажете от сосовете. 

Сирене

Сиренето има много полезни свойства, но всички знаем израза „много хубаво не е на хубаво“. Няколко филийки с моцарела и пресни зеленчуци няма да ви навредят по никакъв начин, но винаги трябва да знаете кога да спрете. Нашият основен враг, както в случая с месните деликатеси, е натрият. Той задържа вода в тялото, забавя метаболизма и прави целулита по-видим.

Газирани и захарни напитки

Колагенът играе ключова роля за гладкостта и стегнатостта на кожата, а захарта забавя нейното производство. За разлика от сладкишите и шоколада (които не са тайна за високото съдържание на захар), сладките напитки могат да изглеждат доста безобидни, но далеч не са. За да бъде кожата ви винаги стегната и еластична, струва си да се откажете от всички сладки и пакетирани сокове, както и от алкохолни коктейли със сиропи в състава. Пийте чиста вода, плодови сокове и смутита и консумирайте сухи вина и вермути по партита.