6 компании дават оферти на ЦИК за машинното гласуване

Сред кандидатите са "Лекс.БГ", "Сиела Норма", "Контракс"

Новини
17:53 - 16 Декември 2020
1562
6 компании дават оферти на ЦИК за машинното гласуване

Шест от общо осем кандидати да доставят 9600 машини за гласуване в обявената обществена поръчка от Централната избирателна комисия, ще бъдат поканени да представят оферти.

Въз основа на предложенията им, комисията ще проведе преговори за уточняване на детайлите като нужно време за гласуване с машина от един избирател, гаранции за анонимността на вота, начините за предотвратяване на манипулации и др.

Сред кандидатите са "Лекс.Бг" ЕАД, "Сиела Норма" АД, "ЦАПК Прогрес Груп" АД, "Контракс" АД, "Екселор Холдинг Груп" ЕООД и Михаил Димитров Вишанин, който представлява "Доминион Воутинг Системс". Те имат срок до 23,59 ч на 17 декември да представят техническо и ценово предложение. Комисията по избора на доставчик се очаква да излезе с решение до 17,30 ч на 30 декември, стана ясно на заседанието на ЦИК.

От процедурата отпадат "Български машини за гласуване" ДЗЗД и физическите лица Иван Величков Иванов. Причината е участие на едни и същи лица, което е забранено от закона.
Според условията освен доставка на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталирани системен и приложен софтуер, така че да могат да се модифицират за всякакъв вид избори, без намеса на доставчика.

Изпълнителят трябва да осигури логистиката, обслужването на машините при произвеждането на парламентарните избори през 2021 г. и обучението на членовете на ЦИК, РИК и СИК за работа с тях. Максималната прогнозна стойност на машините е 36 млн. лв. без ДДС.

Според Изборния кодекс машинно гласуване на парламентарните избори догодина трябва да има в големите секции с над 300 избиратели. В тях ще може да се гласува и с хартиени бюлетини.

Част от кандидатите - "Сиела Норма", "Лекс.Бг" и "Български машини за гласуване" участваха в предишната процедура, когато бяха наети 3000 машини за европейските избори през 2019 г. Тогава за доставчик бе избран "Сиела Норма".

От изискванията става ясно, че, ако устройствата се доставят на партиди, последната трябва да е направена не по-късно от 25 дни преди изборния ден. Това означава, че всички 9600 устройства за гласуване трябва да бъдат доставени най-късно до началото на март, ако вотът се проведе на 28 март.