6 милиона балканци живеят в емиграция

Чужди държави ползват нашия ресурс от знания

Новини
17:12 - 02 Май 2019
2011
6 милиона балканци живеят в емиграция

Близо 6 милиона души в западния балкански регион в момента живеят в чужбина. Това е 1/3 от населението на Западните Балкани, съобщи президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сума Чакрабарти. Според него независимо, че те изплащат значителни суми по родните си места, техните таланти се използват от други страни, съобщава БНТ.

Паричните преводи не оказват значително въздействие върху развитието на страните, тъй кат ограничават и желанието за работа на онези, които са останали „у дома“. Анализите на ЕБВР показват, че балканските държави все по-често са напускани от висококвалифицирани кадри, отколкото от служители със средни знания и умения.

Президентът на ЕБВР каза още, че миграцията на квалифицирани работници има отрицателно въздействие върху производителността, но негативен ефект на растежа може да оказва и отклоняването на нискоквалифицирана работна сила.

По думите му емиграцията, особено на млади обучени кадри, е сериозен проблем за Западните Балкани. Тя е мотивирана от разликата в доходите в сравнение със страните от Европа. Но на миграцията влияе и недоволството от вътрешните политически и икономически условия.

Според Чакрабарти решаването на проблема с миграцията ще е много трудно, защото не става въпрос само за повишаване на равнището на доходите, но и за създаването на по-добри условия на живот на местно и национално ниво. Това означава по-добро функциониране на обществените институции, които трябва да служат на хората, вместо да усложняват живота им. Трябва също да се предлагат и висококвалифицирани здравни грижи и образование, но и съдебна система, в рамките на която съдебните процеси ще бъдат справедливи и няма да продължават с години, смята още финансистът.