60% от общия прием в 8-ми клас за първи път ще е в професионални паралелки

Във Варна и Стара Загора откриваме две нови училища, призна министърът на образованието Красимир Вълчев

Новини
18:28 - 24 Май 2020
1884
60% от общия прием в 8-ми клас за първи път ще е в професионални паралелки

Дуалното образование у нас се разширява всяка година, двойно се увеличава броят на паралелките, но не само на дуалното. За трета поредна година правим сериозна крачка - 60% от общия прием в осми клас ще бъде за първи път в професионални паралелки. Това заяви пред Канал 3 министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Увеличаваме дела на техническото професионално образование. Ние имаме недостиг на специалисти в доста сфери, но най-болезненият, като че ли, е на технически специалисти с професионално и висше инженерно образование. Затова приемът е преструктуриран, даваме допълнителни стипендии, гласувахме стипендии за дуалната форма на обучение за учениците. Същото се случва във висшето образование, даваме втори стипендии в приоритетните професионални направления”, отбеляза министърът, който добави, че „добрата новина, е, че все повече ученици избират професионално образование”.

„Във Варна и Стара Загора откриваме две нови училища, информационните технологии са също част от техническото образование”, изтъкна Красимир Вълчев.