68 добруджански села решават на референдум да има ли перки в землищата им

Жителите  са категорично против ветрогенератори да се строят върху земеделски земи и близо до домовете им

Новини
20:34 - 06 Октомври 2024
2341
68 добруджански села решават на референдум да има ли перки в землищата им

Жителите на 68 села в състава на Община Добричка ще гласуват на 27 октомври не само за народни представители, но и за посоката на развитие на родните си места, съобщава Труд. Решение за провеждане на местен референдум взе Общинският съвет по предложение на кмета Соня Георгиева.

То бе провокирано от желанието на инвеститор да постави 23 вятърни генератора и електрическа подстанция в 21 самостоятелни поземлени имота край селата Славеево, Пчелино и Одърци, както и от намерения за монтиране на още перки на територията на общината. Жителите  са категорично против ветрогенератори да се строят върху земеделски земи и близо до домовете им. Те призовават и за законодателна промяна, която да забрани проекти за ВЕИ върху обработваеми площи, стана ясно на обществени обсъждания, след които бе насрочен референдумът.

До допитването се стигна след като Административният съд отхвърли две жалби срещу него. На 27 октомври хората ще трябва да отговорят с “да” или “не” на въпроса: “Против ли сте определяне на територии за изграждане на ветроенергийни източници на енергия в Община Добричка чрез разрешение за изменение и одобряване на устройствени планове от общинския съвет и кмета на общината?”