693 социалисти се състезават за 113 места в Националния съвет

Тайният вот започва тази вечер, резултатите ще станат ясни утре

Новини
18:00 - 26 Септември 2020
1801
693 социалисти се състезават за 113 места в Националния съвет

693 социалисти се състезават за Националния съвет на партията след направени днес отводи. Те ще се борят за 113 места. Това стана ясно по време на заседанието на червения конгрес в НДК, което протича закрито за медиите.

По-рано бившият лидер Михаил Миков си е направил отвод от листата за пленума. По-рано сутринта той отказа да влезе и в ръководството на конгреса.

114 млади социалисти пък ще се борят за 37 места в младежката квота в Националния съвет.

Новият червен пленум ще е от 185 души, се разбра след отчета на комисията за предложения на новия състав, който се разглежда при закрити за медиите врати. 35 от членовете на пленума са делегирани представители на областните структури. По право влизат лидерите на Младежкото обединение, на жените и на ветераните.

Единствените, които до момента не са си избрали делегиран представител, са социалистите от Видин. Там структурата е разцепена и са постъпили две предложения, но комисията не ги прие и поиска ново делегатско събрание и ново гласуване.

За попълването на останалите места от пленума ще има таен вот. Той се очаква да започне около 20 ч, а броенето да продължи цяла нощ. Резултатите ще са ясни утре сутрин.

Всъщност именно попълването на Националния съвет е голямата битка на този конгрес, с която се очаква да се сложи финала на битката на Корнелия Нинова с вътрешната опозиция. Ако лидерката успее да се наложи и да вкара повече свои хора в бъдещия червен пленум, тя ще си осигури подкрепа и комфорт при вземането на решения. А гласът на опозиционерите вече ще се чува все по-слабо.

В последните години, Нинова постоянно се оплакваше, че не може да работи с този състав на Националния съвет. Той я бламира в решението да изхвърли президента на ПЕС Сергей Станишев от листата за евроизборите. А наскоро, след старта на кампанията за лидер и нарастване на напрежението между Нинова и заместника й Кирил Добрев, който бе неин основен опонент, лидерката бе бламирана в някои важни решения.

Всъщност Националният съвет е органът, който взима важните решения в БСП в периода между заседанията на конгреса и определя политическата дейност на партията. Сред които утвърждаването на водачите на листи за парламентарните избори, кандидатите за президент и вице, и всички останали номинации, които соцпартията прави за държавни постове. Пленумът се взема и решението за участие в изпълнителната власт. По устав той заседава не по-малко от веднъж на два месеца.

На конгреса ще бъдат избрани още председател и 31 членове на Общопартийната контролна комисия. За там са номинирани 171 души.