7 от 10 британци не вярват, че Лиз Тръс ще си върне доскорошната любов на избирателите

След като уволни любимия си финансов министър, мненията на живеещите на Острова за британската премиерка са в двата полюса

Новини
15:03 - 15 Октомври 2022
2682
7 от 10 британци не вярват, че Лиз Тръс ще си върне доскорошната любов на избирателите

Във Великобритания проучване на общественото мнение след уволнението на министъра на финансите Куази Куартенг показва, че седем на всеки десет британци не мислят, че премиерът ЛизТръс може да си върне доверието на избирателите, пише БНР.  

Британският премиер Лиз Тръс прави отстъпки, но смята, че нейната политика е правилна
Проучването е на агенция Savanta ComRes. 71% от анкетираните смятат, че Лиз Тръс няма да може да си върне доверието, 16% мислят, че тя може и 13% нямат мнение. 60% от анкетираните са на мнеине, че Лиз Тръс и Куази Куартенг са еднакво виновни за икономическата ситуация във Великобритания. За отбелязване е, че 24% смятат, че Лиз Тръс нови по-голяма вина и само 6% виждат в Куази Куартенг по-големия виновник.

Друго проучване на YouGov пък показва, че 49% мислят, че е било правилно уволнеинето на Куази Куартенг. Интересно е обаче, че в същото време само 14% от анкетираните смятат, че новият министър на финасите Джеръми Хънт ще свърши добра работа. 

След изтощителния и емоционален петък, в който бе уволнен финасовия министър, а премиерът направи нов завой в потикита като обяви, че корпоративния данък ще бъде увеличен през април от 19 на 25 процента, Лиз Тръс ще прекара уикенда в резиденцията Чекърс. Журналист от Скай нюз припомни, че нейният предшественик Борис Джонсън прекара по-голямата част от последните си месеци като премиер именно в Чекърс. Медията има информация, че значителен брой писма за вот на недоверие в премиера са били внесени в „Комитет 1922“ от тори депутати.

На практика Лиз Тръс е имунизирана за една година от заплаха за нова надпревара за лидер на консерваторте, съгласно партийните правила. Както обаче се говореше и по времето на Борис Джонсън, председателят на „Комитет 1922“ Греъм Брейди може да промени правилата, ако се съберат много писма. Брейди в момента обаче е в Атина и ще се завърне в понеделник.