7 от всеки 10 българи смятат, че са в добро здраве

Най-много се оплакват от високо кръвно налягане

Актуални новини
10:33 - 06 Април 2019
1655
7 от всеки 10 българи смятат, че са в добро здраве

Около 72 процента или 7 от всеки 10 българи на възраст над 16 години определят здравния си статус като добър или много добър. Това показват данни от анализ на Евростат за здравния статус на европейците през 2017 г. по повод предстоящия Световен ден на здравето, 7 април, като средният показател за ЕС е 70 процента, тоест почти приближаваме самооценката на здравето си до средно европейско ниво.

Според европейското здравно интервю мъжете у нас се самоопределят като здрави в по-висока степен от жените - 76 процента от силния пол и 69 процента от дамите оценяват здравния си статус в рамките на добър и много добър, информира “Дарик”.

Данните на Евростат почти се покриват и със самооценките на здравния статус на българите в изследване на националната статистика - там процентът на самоопределящите са като здрави българи е почти същият, като оставащите 28 процента самоопределят здравето си като задоволително или лошо.

Най-висок дял българи определят здравния си статус като добър във възрастовата група от 14 до 24 години - близо 97 процента. Респективно най-висок дял българи с влошен здравен статус има сред сънародниците ни на възраст 65 плюс години - близо 80 процента от тях се чувстват в лошо или много лошо здравословно състояние.

Според данните на НСИ за самооценка на здравето - най-висок дял българи се оплакват от високо кръвно налягане, съпроводено с болести на кръвоносната система - близо 30 процента или почти всеки трети българин.

На второ място българите се оплакват от хронични нарушения на гърба и артрози - близо 17 процента. На трето място са стенокардията и исхемичната болест на сърцето - около 10 процента и др.