7000 тона хранителни продукти раздадени на бедни

Подпомогнати са над половин милион нуждаещи се

Новини
16:36 - 03 Юни 2019
1858
7000 тона хранителни продукти раздадени на бедни

До над 500 000 нуждаещи се е достигнала помощта от близо 7000 тона хранителни продукти от първа необходимост, осигурени по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ОПХ ФЕПНЛ), съобщиха от пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане.

Това показват окончателните данни от кампанията по раздаването на индивидуалните пакети с храни, която е стартирала на 6 декември миналата година и е приключила през май. В пакетите са били включени 16 вида хранителни продукти.

Съдържанието им е определено въз основа на масовата употреба на храните от домакинствата и след консултации с Министерството на здравеопазването. Пакетите са били раздадени по график, изготвен от Българския червен кръст - партньорската организация по програмата. За максимално удобство на лицата с право на помощта пунктове за раздаване на храни са били разкрити и в най-малките и отдалечени населени места в страната. На лицата, ползващи социални услуги, както и на тези със затруднено придвижване, хранителните продукти са били доставяни на място.

До края на 2019 г. се предвижда нуждаещите се да бъдат подпомогнати още веднъж с хранителни продукти по програмата.