780 снегорина чистят България

Към Узана само с вериги, казаха от АПИ

Новини
11:15 - 05 Февруари 2023
1697
780 снегорина чистят България

Близо 780 машини почистват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава. Това съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Жълт код за снеговалежи има в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, София, Велико Търново и Габрово, а за силен северен вятър има в Източна България.

Поради снеговалеж и снегонавявания е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 тона по път I-1/E-79 в участъка Дунавци – Ружинци, в област Видин. Обходният маршрут е по път II-11 Дунавци –  Арчар – Добри дол, по път III-112 Добри дол – Дреновец и по път III-114 Дреновец –  Ружинци.

Ограничено е движението по път I-1/E-79 в участъка Белотинци – Смоляновци, в област Монтана, поради пътен инцидент. Както БТА съобщи, тежка катастрофа е станала към 3: 50 тази сутрин на главния международен път Е-79 при село Смоляновци . ТИР с турска регистрация, шофиран от турски гражданин, се е сблъскал със снегорин и на място е загинал шофьорът на снегорина. 

Шофьорите в участъка изчакват на място.

За всички превозни средства е ограничено движението през „Троянски“ проход, посочват от АПИ. В област Бургас е ограничено преминаването през „Ришки“ проход, поради аварирал товарен автомобил. Леките автомобили временно се пренасочват през Айтоски проход, а товарните изчакват на място.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания. Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на настилките, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията или слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.