79-а вечер на протест в столицата

Пред националната телевизия изчакват здравния министър, за да му зададат "интересни" въпроси

Новини
20:02 - 25 Септември 2020
2326
79-а вечер на протест в столицата

За 79-а вечер поред протестиращи се събраха в центъра на София с искания за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. 

Приключи извънредният брифинг на т. нар. "Отровно трио". От седмици наред тримата интелектуалци се занимават с въпроса: по силата на каква разпоредба е разрешено главният прокурор Ива Гешев да живее в Дом № 5 в държавната резиденция в Бояна. 

По Закона за достъп до обществена информация интелектуалците са се сдобили със сведения, които по думите им разкриват редица нередности около обявените обществени поръчки за строително-ремонтните дейности на имота. Според дадената им информация сградата е двуетажна, със сутерен и тавански етаж и застроена площ от 320 кв. м., докато разгъната застроена площ пък е 960 кв. м, което е почти 1 декар, съобщиха от "Отровното трио".

Според адвокат Николай Хаджигенов прогнозната стойност на поръчката за ремонта е била 252 хил. лева без ДДС, а срокът за изпълнение – 20 дни. Обществената поръчка е спечелена от „Главболгарстрой“, но е участвала и друга фирма – „Жи Пи Груп“, която впоследствие сама се е отказала.

Ето какво каза Арман Бабикян по този въпрос:

"Всичко това означава само едно - съмнение, че някой е трябвало да бъде настанен в луксозна резиденция без никой да е наясно по каква причина главният обвинител на Републиката живее на един декар с нагласен конкурс, с четвърт милион дотук похарчени само за строително-монтажни дейности".

Във връзка с първото "Велико народно въстание", според организаторите остават редица въпроси без отговори, а именно колко са били невинните хора, пребивани на улиците, колко са били ранените и арестуваните, впоследствие колко са били оправдани след като са били задържани.

Тримата интелектуалци заявиха, че ще продължават да задават тези въпроси докато не получат отговор от страна на властимащите.

Малко преди 20 часа протестиращи блокираха движението по бул. „Цар Освободител”. Очаква се и традиционното шествие до „Орлов мост”. Има организация недоволстващите да стигнат до сградата на БНТ. Причината е, че там гост е здравният министър Костадин Ангелов. Целта е да му се зададат въпросите, които интересуват протестиращите.

Протестът пред националната телевизия е организиран от сдружение "БОЕЦ".

От там обявиха, че са поискали официално да бъдат включени в предаването "Панорама" тази вечер, но до този момент не са получили отговор.

Протестът, на който за пореден път се иска оставката на шефа на БНТ Емил Кошлуков, е под надслов "БОЕЦ срещу мафията".