8 години без Велко Кънев (ГАЛЕРИЯ)

Топ
14:03 - 11 Декември 2019
9937
8 години без Велко Кънев (ГАЛЕРИЯ)

На днешната дата през 2011 година, на 63-годишна възраст, след тежко боледуване, ни напусна един от най-големите български актьори Велко Кънев. В последните години от живота си той се бори с коварната болест рак на гласните струни. 

"Жаден. Недоволен. Мечтаещ. Фантазьор. Работлив. Максималист. Обичлив. Емоционален. Чувствителен... Всички тези качества могат да се тълкуват като слабости. Това не са приоритетите на модерния човек... Но аз не се сърдя за това, че не притежавам чак дотам модерно мислене.” Такъв словесен автопортрет си прави Велко Кънев по случай своя 60-годишен юбилей пред някогашния драматург на Народния театър Андрей Филипов. Изповедта му стана само три години преди да ни напусне завинаги.

Велко Кънев в гримьорната на Народния театър. Снимка: Иван Григоров


Велко Кънев е роден през 1948 година в Елхово. Актьорът покорява и храма на Мелпомена, и върха в Седмото изкуство, като прави емблематични роли в много филми, които се помнят и до днес: „Оркестър без име”, „Бон шанс, инспекторе”, „Да обичаш на инат”, „Човек на паважа”, „Петък вечер", "Матриархат", "Мъжки времена"...

„Героите на Велко Кънев са тарикати и задръстеняци, шмекери и романтици, непрокопсаници и борци - онази лавинна смес от мачизъм, кротост и щурост”, отбеляза известната кинокритичка Геновева Димитрова.

В "Бон шанс, инспекторе!"


Истината е, че Велко Кънев трудно си пробива път в артистичната гилдия, но за сметка на това, влизайки и утвърждавайки се в нея, става любимец на всички – на колегите си, на режисьорите, на драматурзите, на сценаристите, на операторите и на всички, които имат отношение към театъра и киното. Но най-вече се превръща в любимец на публиката. „Велко бе най-обичаният и най-обичащият колегите, театъра и народа си артист”, даде своята оценка преди време Стефан Данаилов. „Той е човек, който винаги е палил със страстта си към театъра, с доброто си отношение към живота”, казва за покойния актьор Христо Мутафчиев.

Заедно с Антон Радичев и Стефан Данаилов в култовата лента „Маневри на петия етаж”

Пепа Николова и Велко Кънев във филма на Иван Андонов „Светъл пример”

Велко Кънев като Сервитьора в спектакъла "Лов на диви патици" в Сатиричния театър

С Иван Велков във филма на Николай Волев "Да обичаш на инат"

Велко Кънев на среща с почитатели в завод

Георги Мамалев, Павел Поппандов, Мария Каварджикова и Велко Кънев в „Оркестър без име”

За 60-ия си юбилей Велко Кънев изигра спектакъла “12 разгневени монолога”

Със Симеон Лютаков в последния си филм „Още нещо за любовта”