8 златни правила за борба с алергиите

Започнете лечението 2-3 седмици преди появата на полени

Здраве
19:03 - 14 Март 2019
7814
8 златни правила за борба с алергиите

Човешките тела са съвършени машини, които чисто еволюционно са в състояние да се приспособят е оцелеят във всяка ситуация. Но дори и те понякога могат да са уязвими. И алергиите през пролетта го доказват. Те показват, че микроскопичните полени в цветния прашец, животинския мъх и домашния прах са в състояние да задействат бутона за паника в организма на всеки от нас.

Красивата пролет идва както с позитиви, така и с много негативи. Ужасната хронична умора и сенната хрема обаче могат да направят идващите месеци много неприятни за една трета от българите. Поленовата алергия е сезонен алергичен ринит, обясняват специалистите. Състоянието е известно и като сенна хрема. Макар и сеното да не е истинският „виновник“ и поленовата алергия да не е „сестра“ на настинка, тя предизвиква много тежки симптоми, които водят до сериозен дискомфорт и правят хората нетрудоспособни за дълъг период от време.

Такива са например непрекъснатото кихане, запушеният нос или непрестанното стичането на носен секрет, сърбящите очи, уши, нос и гърло, общата отпадналост, която може да е доста притеснителна. Тези симптоми измъчват минимум 500 милиона души по света, като 30% от тях са европейци. Реално това означава, че у нас почти всеки трети българин ще започне да се оплаква от този дискомфорт след по-малко от месец.

Ето защо едни от най-често задаваните въпроси много скоро ще бъде, как да помогнем на тялото си да се справи с неприятното кихане, сърбящите и сълзящи очи, вечно запушения или пък непрекъснато течащ нос?

Първото правило гласи, че трябва да започнете да приемате антихистамини две седмици преди началото на сезона. Повечето хора го правят едва когато сезонната алергия започне да им създава неприятности, но това е много погрешна тактика. Щом знаете, че имате сенна хрема, не чакайте състоянието ви да стане критично, а започнете да пиете предписаните ни лекарства, настояват специалистите. По думите им това ще намали тежестта на симптомите, а в някои случаи те дори могат да бъдат напълно избегнати.

Антихистаминовине препарати елиминира ефектите от хистамините, които тялото произвежда в такъв момент и които могат да причинят сърбеж, кихане, хрема, подуване на бронхиални тръби и затруднено дишане.

Второто правило е, че не бива да се разчита само на антихистамините, когато човек страда от пролетна алергия. При появата на първите полени е необходимо включването и на кортикостероид под формата на назален спрей, обясняват специалистите. По думите им кортикостероидите помагат при запушване на носа и дразнене на лигавиците в носоглътката.

Хората не бива да се притесняват, че ще ползват твърде дълго подобни капки за нос, тъй като те не влияят върху кръвоносните съдове и не са опасни. Тези препарати намаляват производството на химикали, предизвикващи възпаления в горната част на дихателната система. При използването на комбинация от антихистаминови препарати и кортикостероиди, облекчението е гарантирано.

Извън приема на лекарства, човек трябва да се увери, че там където отива на гости, няма домашни любимци. Или иначе казан, третото правило е да елиминирате евентуалните дразнители. Според специалистите човек не бива да ограничава социалните си контакти, а просто да вземе предпазни мерки - като например, да използва антихистаминови препарати с дълго действие. Добра тактика е също така да се използва спрей за нос 30 минути преди срещата, за да се чувства човек напълно защитен.

Хората с астма трябва да знаят също така, че домашните любимци могат да предизвикат астматична атака. Ето защо те трябва да започнат да приемат антихистамини една седмица, преди срещата си с домашния любимец на свой приятел. Но той като астматикът не винаги може да планира контактите си, най-добре е да се увери, че винаги носи със себе си всичко, което му е необходимо, за да избегне пристъпа на задушаване.

Астматиците, както и хората, които знаят че често правят алергични реакции към полени или прахови частици, трябва да избягват помещенията с килими. Ето защо четвъртото правило е да се избират настилки като линолеум, плочки или твърда дървесина. Килимите могат да приютят прахови акари, което прави алергията по-трудна за контролиране.

А петото правило гласи да се използват въздушни филтри за спалнята, които ще улавят малките частици и ще намалят количеството алергени носещи се във въздуха. Съществуват специални материи, които могат да се поставят на прозорците или върху климатиците. Те действително са в състояние да намалят съществено нахлуването на алергени в дома.

Естествено, само филтрите няма да са достатъчни. Шестият съвет на алерголозите е, че хората с такива проблеми трябва редовно да почистват дома си – при това не с обикновена прахосмукачка, а с парочистачка. Ако човек няма време да чисти всеки ден, нека поне да обръща специално внимание на онези кътчета в дома си, в които най-често се събира прах. Добре е да се елиминират и местата, в които често се образува мухъл.

Седмото правило е свързано с приготвянето на домашен разтвор за промивка на носа и устната кухина, веднага след като човек забележи някакви симптоми на сенна храма. Той може да спаси всеки от неприятните симптоми на задушаване. Приготвя се с 3 супени лъжици сол за готвене (без йод, противослепващи вещества или консерванти, които могат да подразнят лигавиците) и 1 чаена лъжичка сода за хляб.

Сместа се разбърква много добре и се поставя в стъклено бурканче, което да е добре херметически затворено с капачка. Когато ви потрябва, вземете една чаена лъжичка от сместа и я разтворете в 250 мимилитра хладка дестилирана вода (използването на течност от чешмата може да доведе до опасни инфекции в някои случаи). С помощта на стерилна спринцовка (продават се в аптеките) се взима част от течността и се впръсква първо в едната, а сме това и другата ноздра.

Ако нищо от тези правила не даде резултата, значи е време за „тежката артилерия“. Последното осмо правило на алерголозите гласи, че трябва да се направи специална имунотерапия. Тя представлява дългосрочно лечение, при което се използват инжекции от извлечени алергени, за да се намали чувствителността на организма към тях. В крайна сметка тази терапия даде дълготраен облекчение, дори след като приключи цикъла с инжекциите. Или иначе казано, това е нещо като ваксина. Тяло отговаря на инжектираните количества алерген, като развива имунитет към тях или най-малкото – подобрява толерантност към тях с течение на времето.

Първоначално може да се наложи тези инжекции да се правят по три пъти седмично в продължение на 3-6 месеца, докато се постигне насищане в тялото. След това може да се мине на инжекции веднъж месечно в продължение на 3-5 години или по-дълго, твърдят алерголозите. По думите им този период изглежда наистина дълъг, но пък човек може да си реши проблема със сенната хрема завинаги.