80% от китайците са се сблъскали с COVID-19

Масовото движение на хора около празнуването на Лунната нова година може да разпространи пандемията

Новини
13:23 - 21 Януари 2023
1719
80% от китайците са се сблъскали с COVID-19

Вероятността за рязко завръщане на КОВИД-19 в Китай през следващите два-три месеца е малка, тъй като 80% от хората в страната вече са се срещнали с вируса, заяви днес виден китайски учен, цитиран от Ройтерс.

Масовото движение на хора около празнуването на Лунната нова година може да разпространи пандемията, увеличавайки броя на заразените в някои райони, но втора вълна на ковид е малко вероятна в близко бъдеще, съобщи главният епидемиолог на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията У Цзуню в социалната мрежа Вейбо.

Стотици милиони китайци пътуват из цялата страна, за да прекарат празниците с близките си след отменянето наскоро на наложените заради ковид ограничения, а това поражда опасения от нови епидемии в селските райони, които са по-малко подготвени за справяне с големи епидемии, отбелязва Ройтерс.

Китай преодоля пика при пациентите с ковид в клиниките, спешните и интензивните отделения, заяви в четвъртък служител на Националната здравна комисия.

Според правителствените данни близо 60 000 души с ковид са починали в болница към 12 януари, приблизително месец след като Китай внезапно сложи край на политиката си за "нулев ковид".

Някои експерти обаче твърдят, че това число вероятно далеч не представя реалната картина, тъй като не включва хората, които умират в дома си. Освен това много лекари казват посочването на ковид като причина за смъртта не е много препоръчително.