865 са заразените с Covid-19, сред тях бебе на 2 месеца

40 са новите случаи, в София засегнатите от коронавирус са вече 510

Новини
08:09 - 18 Април 2020
4979
865 са заразените с Covid-19, сред тях бебе на 2 месеца

865 са общо заразените с коронавирус в България. 40 са новозаразени. 510 са заразените в София, съобщи на сутрешния брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

Сред новите заразени е и бебе на 2 месеца в Бургасче и 9-годишно дете от Паничерево. 15 от новите случаи са в София, 9- във Видин, като от тях 16 са в болница.

В Паничерево общо 13 са заразените.

69 са пострадалите от Covid-19 сред медицинския персонал, като 9 са новите заразени.

Във Видин е затворено Неврологичното отделение и случаите се насочват към Лом, стана ясно на брифинга.

Излекуваните у нас са 153-ма души, 12 са новите преборили се с коронавируса. Средната възраст е 48 години. Излекуваните деца са общо 8.

Починалите от заразата са 41.

Жена на 76 е новата жертва на коронавируса - тя е имала диабет и сърдечна недостатъчнот. Средната възраст на починалите е 64 години.   

Най-опасно е изчерпването на медицинските ресурси и най-вече липса на медицински персонал, не толкова на болнични легла, уточни ген. Мутафчийски, визирайки Видин. 

"Слава Богу, нямаме тежко болни медици. Това се дължи на взетите мерки у нас. По-голямата част от засегнатите лекари  са в други отделения - не в Covid-отделенията", информира професорът.

В "Пирогов" заразените медици са 5-ма, във ВМА - единственият заразен лекар е от Неврологично отделение.  

За ситуацията във "Факултета" и "Филиповци"  генералът обясни, че напрежението вече е спаднало.  "Такива събирания са абсолютно забранени", припомни Мутафчийски. И уточни, че полицаите са оборудвани с достатъчно предпазни средства - маски и ръкавици, защото те все пак не са в отделение за коронавирус.

Мутафчийски обясни, че има план за поетапното разхлабване на мерките у нас. "Следим ситуацията в света, нещата са динамични", каза генералът.

В последните директиви на СЗО се говори за разхлабване на мерките и работа в условия на заразата. Затова различните държави възобновяват производствата в отделни сектори, които обаче в България никога не са затваряни, заключи генералът.