95 задържани на протестите в Беларус

Сред задържаните са отразяващи бунта журналисти и музиканти

Новини
22:00 - 26 Септември 2020
2678
95 задържани на протестите в Беларус

Около 95 човека, повечето от които жени, са били задържани днес на протестите в Беларус срещу спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко миналия месец, предаде Франс прес, като се позова на неправителствена организация,п съобщава БТА.

Правозащитната група "Вясна" (на руски "Весна", в превод "Пролет") съобщи, че арестите са били извършени в столицата Минск и други градове като Брест на югозапад. Сред задържаните са журналисти, отразяващи протестите. Арестувани били и музиканти, които изпълнили популярна песен от съветско време, превърнала се в химн на протестното движение.

Стотици демонстранти излязоха по улиците на Минск. Виждаха се портрети на опозиционния кандидат на президентските избори на 9 август Светлана Тихановска. Някои протестиращи скандираха "Света, президент", визирайки 38-годишната съперница на Лукашенко, която след изборите отиде в съседна Литва.

В изявление Тихановска похвали жените демонстранти и се присмя на полицията, съобщи Асошиейтед прес.

"Какво да кажем за мъжете, които, криейки лицето си, използват сила срещу жени? Възможно ли е да се живее мирно с такива мъже?", попита тя.

Беларуският президент ще говори на годишната сесия на Общото събрание на ООН по-късно днес. Неговата реч вероятно ще налее масло в огъня на протестите утре, отбелязва АП.

По традиция демонстрациите срещу Лукашенко събират най-много хора в неделя в Минск - до 200 000 души