А ти къде беше на 10 юли 1994-а?

Преди 30 години България свали Германия от световния шампионски трон

Спорт
11:30 - 10 Юли 2024
4289
А ти къде беше на 10 юли 1994-а?

Днес се навършват точно 30 години от навярно би най-великата победа на футболните ни национали. На 10 юли 1994 година България победи с 2:1 действащия първенец на планетата Германия на четвъртфинал на световното първенство в САЩ и се класира на полуфиналите.

Съжаляваме за тези, които никога няма да видят това. Защото тези златни години едва ли ще се върнат скоро... Да не кажем никога! Знае ли човек?!

Всеки от съвременниците на тази епоха има своя спомен, своята емоция от онова лято, от онези моменти, променили живота ни изобщо! Вече гледахме с друго око на футбола и националния ни отбор. Е, за жалост нещата се промениха, както всяко нещо в света.

Да, рекордът на Стефка Костадинова беше подобрен преди дни (б. р. - няма как да падне!), но тя си остава един от златните ни състезатели в леката атлетика. 

Така е и с футболистите на Пеневата чета, написали най-славната история в родния футбол! Нашият футболен Златен век!

Да, някои се компрометираха, поизложиха, други останаха над водата, не потънаха в блатото. Каквото било - било! Историята няма кой да заличи!

Стига сантименталности, връщаме ви към онзи 10 юли преди 30 години - дата, за която ще разказваме на деца, внуци и правнуци, ще отронваме по някоя сълза и ще се тюхкаме псувайки: "Ех, какво беше, какво преживяхме!"

На „Джайънс Стейдиъм“ в Ню Джърси пред 72 хиляди зрители Стоичков и компания обръщат действащите световни шампиони и хвърлят в дива радост всички българи. Германия повежда в този мач след спорна дузпа, но Стоичков успява да изравни след отлично изпълнение на пряк свободен удар.

Фамозният плонж на Йордан Лечков носи победата на "лъвовете" и класирането ни на полуфинал на световно първенство. Въпреки вече изминалите две десетилетия и половина, споменът и еуфорията за този паметен ден не избледняват.

Вълнението от 10 юли 1994 година може би се доближава до това през 17 ноември 1993 и победата над Франция на "Парк де Пренс".

На Мондиал 1994 в САЩ Пеневата чета сложи край на фамозната серия на Германия от три поредни финала на световни първенства!

Германия – България 1:2

Голмайстори: 1:0 Лотар Матеус (48-дузпа), 1:1 Христо Стоичков (75), 1:2 Йордан Лечков (78)

Германия: Бодо Илгнер, Юрген Колер, Томас Хелмер, Гуидо Бухвалд, Лотар Матеус, Томас Бертолд, Мартин Вагнер (58-Томас Щрунц), Андреас Мьолер, Томас Хеслер (83-Андреас Бреме), Руди Фьолер, Юрген Клинсман

Селекционер: Берти Фогтс

БЪЛГАРИЯ: Борислав Михайлов, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Петър Хубчев, Илиян Киряков, Златко Янков, Йордан Лечков, Красимир Балъков, Емил Костадинов (90-Бончо Генчев), Христо Стоичков, Наско Сираков (85-Ивайло Йорданов)

Селекционер: Димитър Пенев