А у нас кога!?! Франция забранява еднократните вейпове

Новини
21:23 - 04 Септември 2023
9546
А у нас кога!?! Франция забранява еднократните вейпове

Франция ще забрани електронните цигари за еднократна употреба, известни още като вейпове, заяви премиерът Елизабет Борн.

“Скоро ще бъде представен нов национален план за борба с тютюнопушенето, в който по-специално ще бъдат забранени електронните цигари за еднократна употреба, които създават лоши навици у младите хора”, обясни Борн пред RTL. По думите ѝ тютюнопушенето е причина за 75 хил. смъртни случая във Франция всяка година.

Премиерът подчерта, че данъкът върху цигарите няма да се вдигне, което обаче не значи, че няма “бдителност по отношение на потреблението на тютюн”.

Според Борн еднократните вейповете със сладки вкусове като сладолед, дъвка и бонбони, са насочени именно към тийнейджърите, което ги прави “входна врата за пушене”.

Франция не е единствената страна в ЕС, която иска да ограничи вейповете. В Германия цигарите с аромат са забранени, а в Белгия вече не могат да се купят онлайн. Сред страните с най-строга политика срещу тютюнопушенето е Австралия, която наложи рецепта за вейпове, както и Нова Зеландия, където повечето еднократни електронни цигари са забранени, а магазините, в които се продават, трябва да са далеч от училища.

Е, в България е точно обратното - вейповете са достъпни и за децата и масово ги пушат ученици. На всичкото отгоре, те се рекламират в почти всеки чалга клип на актуалните сред тийнейджърите изпълнители.