А У НАС КОГА? Задължителни тестове за наркотици в руските училища

Проверяват и психичното здраве на децата

Топ
16:34 - 10 Януари 2022
1965
А У НАС КОГА? Задължителни тестове за наркотици в руските училища

Държавната дума в началото на пролетната си сесия ще обсъди въвеждането на задължително тестване на руските ученици за наркотици и психични разстройства. Това заяви заместник-ръководителят на Комисията на долната камара на парламента по въпросите на семейството, жените и децата Виталий Милонов, цитиран от РИА Новости.

„Днес никой не се интересува от здравето на децата – от това дали са психически уравновесени и дали не употребяват дрога“, мотивира се депутатът. Той нарече въвеждането на подобни тестове сложен въпрос и каза, че те ще помогнат за избягване на насилието в образователните институции. В момента родителите на ученици могат да откажат да направят тест за наркотици на детето си, подчерта Милонов. Според него те искат да прикрият възможния проблем на подрастващите, като отказват тестване. В същото време някои от тях не могат да се справят със зависимостта на децата и се страхуват да го кажат. „Няма нужда да се страхувате, на тази възраст все още е възможно да се спаси човек“, каза заместник-председателят на комисията на долната камара на парламента по въпросите на семейството, жените и децата.

По-рано беше съобщено, че през 2022 г. Русия може да започне да внедрява система, която ще проверява наличието на оръжия с помощта на видеокамери. Според генералния директор на фирмата разработчик Андрей Теленков заявки за разработване на системата са получени от шест големи клиенти, сред които има собственици на търговски имоти, охранителни фирми и държавни организации.