Адемов: Лъжа е, че се отнемат права на работниците

Бившият социален министър защити промените в кодекса за повече извънреден труд

Новини
11:28 - 09 Декември 2020
1210
Адемов: Лъжа е, че се отнемат права на работниците

Абсолютна лъжа е, че се отнемат права на българските работници, заяви депутат от ДПС и председател на парламентарната Комисия по труда и социална политика д-р Хасан Адемов, предаде БГНЕС.

От парламентарната трибуна д-р Адемов защити промените в Трудовия кодекс, превърнали се в спорни, предвиждащи повишаване на часовете извънреден труд от 150 на 300 часа, уговорени в Колективен трудов договор.

„Много често популярните тези навлизат в полето на популизма. Точно такъв е въпросът с извънредния труд. Естествено е, че непопулярните тези се защитават много по-трудно, но те много често кореспондират с истината“, посочи депутатът и продължи: „В България извънредният труд е забранен, този текст остава в Кодекса на труда.

Остава в сила ограничението за 150 часа извънреден труд. Какво се променя? Със съгласието на работниците, с Колективен трудов договор, извънредният труд, в определени случаи, да бъде разрешен до 300 часа годишно. За да се случат тези 300 часа, работниците трябва да се съгласят“.

Д-р Хасан Адемов допълни още, че има конкретни хипотези, изключения, които извънредният труд е разрешен, с което допълнително се защитават правата на работниците.

От БСП обаче се възпротивиха остро на тезата на ДПС. „От изложеното от вас не стана ясно нещо много важно – допустимостта за полагане на извънреден труд, въведена в чл. 144 т. 6 от Кодекса на труда. Там се казва – за довършване на започната работа, която не може да бъде довършена в работното време.

Ето това е разковничето и причината работодателите да налагат на работниците максимално разрешения извънреден труд, защото работата никога не свършва. В съответното предприятие са наети по-малко от необходимия брой работници и за това работодателите се възползват да налагат на работниците да си довършват работата, защото тя е с много голям обем“, заяви депутатът от БСП Надя Клисурска.

Тя е категорична, че заплащането на извънредния труд също не е уредено добре в Трудовия кодекс.