Адв. Марковски пред Lupa.bg: Лазар Колев е невинен, а лежи доживот

Изповеди
13:08 - 25 Април 2019
9650
Адв. Марковски пред Lupa.bg: Лазар Колев е невинен, а лежи доживот

„Лазар Колев е невинен за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски. Затова и не се призна за виновен, при което сега лежи с доживотна присъда”. Това обяви пред Lupa.bg експертът по наказателни дела адв. Марин Марковски.

Потърсихме юриста за коментар на правния абсурд престъпници с доживотни присъди да получават по-леки наказания, ако признаят вината си. Това видяхме преди дни на делото в Русе срещу циганина Северин Красимиров, който се призна за убиеца на журналистката Виктория Маринова и вместо в килия до гроб, ще лежи най-много 30 години.

На въпроса дали ако Лазар Колев се беше признал за виновен също щеше да се размине с доживотния затвор, топ адвокатът отсече: „Той е невинен, затова не направи такова признание”. „Нашият закон задължава съдиите, ако подсъдимият е признал всички факти на обвинителния акт, доживотната присъда да се замени с наказание от 15 до 30 години. За мен това не е справедливо”, ясен бе известният юрист.

По-рано днес пред БНТ Марковски обясни, че причината за подобна присъда са правилата на Европейския съюз, че не трябва да има тежка репресия. Марковски посочи, че българското законодателство не може да се индивидуализира. Тук трябва да има доживотна присъда без право на замяна, категоричен бе той, допълвайки, че трябва да се направи промяна в Наказателния кодекс.

Топ адвокатът допълни, че често осъдените на 30 години затвор могат да бъдат помилвани, като наказанието им бъде намалено с няколко години и допуска, че това може да се случи и със Северин. По тази причина юристът отново настоя за доживотна присъда без замяна.

„Европейският съюз казва, че не бива да има доживотна присъда без замяна, но милостта на европейските институции няма отношение към зверските престъпления в България”, категоричен е спецът по наказателни дела.

Марковски изтъкна, че Северин се е измъкнал чрез закона, тъй като е доказано, че именно той е извършил престъплението, така че съдът в действителност не е имал нужда от неговото признание. Адвокатът определи думите на защитника на циганина - Иван Дойнов, че ще иска по-малко наказание, като добре свършена адвокатска работа. „Той е длъжен да направи това, което може, за да защити клиента си”, призна Марковски.

По отношение на мерките за неотклонение спрямо лидера на ДОСТ Лютви Местан, който причини катастрофа, при която загина 6-месечно бебе, Марин Марковски уточни, че те всъщност не са наказание, а възможности, с които разполагат институциите, за да гарантират, че Местан ще се явява на следствието.

„Отнемането на книжката на политическия лидер е разумен процесуален акт", обясни адвокатът и въпреки че изрази съмнение, че Местан ще тръгне да кара, се съгласи, че принципът трябва да се спазва.

Марковски обясни още, че забраната за напускане на страната е свързана с възможността обвиняемият да се укрие. Дали Местан има къде да го направи, не е моя работа, посочи той и подчерта, че основният въпрос е какво точно се е случило в катастрофата, защото това ще е определящо за наказанието.

„Инцидентът с Местан не бива да се представя в светлината на кървавото злодеяние на Северин“, отсече Марковски и обясни, че често при пътни инциденти целта на наказанието не е отмъщение, а превъзпитание.

Снимка: Цветан Несторов