Адвокат Ивайло Юруков пред Lupa.bg: Иво Пилето не е бил агресивен, убит е защото защитава правата на хората

Възмутително е съдът да пуска нарушител, отнел човешки живот с ритник

Новини
16:23 - 28 Февруари 2024
9603
Адвокат Ивайло Юруков пред Lupa.bg: Иво Пилето не е бил агресивен, убит е защото защитава правата на хората

При спречкване заради неправилно паркиране на пешдхоьна пътека, шофьорът, извършил нарушението Любомир Попов рита в главата и убива човека, който отива да му направи забележка - Ивайло Чобанов, известен като Иво Пилето.  Въпреки явното убийство, заснето на видео, две инстанции на съда освободиха богаташкия син и го оставиха на свобода да чака делото си. Lupa.bg се свърза с адвокат Ивайло Юруков, помолен от близки на Иво Пилето да следи процеса. 

-Г-м Юруков, като юрист как приехте решението на съда да освободи мъж, нарушаващ правилата за паркиране, отнел живота на човек с ритник? 

Изнесената в медиите от  27.02.2024 г. информация за оставянето на обвиняемия по случая без каквато и да е мярка за неотклонение и от Софийския апелативен съд, освен съвсем естественото чисто човешко възмущение и озадаченост, поражда и следните конкретни правни въпроси:
Защо, при положение, че още на 26 януари е имало причинена тежкантвлесна поврвда, от 04-то РУ са докладвали случая на прокуратурата чак на 21 февруари? Дори и самото причиняване на тежка телесна повреда само по себе си е тежко престъпление по чл. 128, ал. 1 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 годони.

- Може би смятат, че има средна телесна повреда? 

Дори и да се каса за средна телесна повреда, нейното причиняване се накзва с лишаване от свобода до 6 години - отново говорим за тежко престъпление от общ характер.

Защо съдът приема, че в случая првстъплението не било тежко, доколкото според съдия Вилислава Ангелова от СГС за него се предвиждало до 5 години лишаване от свобода, когато в действителност чл. 124, ал. 1 от Наказателния кодекс предвижда, че "
Който причини другиму смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда, се наказва с лишаване от свобода от три до дванадесет години при тежка телесна повреда".

-На видеото, публикувано в медиите, не се вижда Иво Пилето да е агресивен? Седи на отворена врата на колата и прави забележка на нарушителя, докато не получава ритник в главата. 

Няма данни за неизбежна отбрана, няма нападение от страна на Чобанов и свидетели не го твърдят и от записа е видно. Пълен абсурд е твърдението, че нямало удари, нанесени на Чобанов ...

-Кой съдия пусна Любомир Попов, отнел човешки живот? Говори се, че бащата на младежа е силен с магистрати? 

Съдия Вилислава Ангелова също не е случайна. Тя е бивш представител на "спецкомандата" - закритият специализиран съд, а тя самата се прочу с разсъжденията си, че организираните престъпни групи с радост ще приемат спецмагистратите в редиците си

Вероятно това вече се е случило, не че аз имам съмнения, дали не е било факт и преди това изказване.

- Какво е най-скандалното в случая? 

Най-фрапантното в случая е лекотата, с която съдилищата решават да оставят без мярка за неотклонение лице, убило с голи ръце друго човешко същество, а същевременно задържат за месеци наред лица, обвинени за дребни престъпления. Няма значение колко е бил пиян или дрогиран пострадалият, той очевидно не и,зършва нищо незаконно, агресивно или нередно, че е потърсил сметка на убиеца си защо спира на пешехидна пътека, в насрещното платно за движение и на забранено с улична маркировка място.

-Какво трява да знаят хората, станали свидетели на този случай от информацията в медиите? Не трява ли да правят забележки на нарушителите? 

Така се случват нещата в съдебната система, овладяна почти напълно от дълбоката държава.