Адвокат Марковски пред Lupa.bg: Промяна на 2 точки правят прокуратурата независима

Новини
16:20 - 12 Март 2021
7257
Адвокат Марковски пред Lupa.bg: Промяна на 2 точки правят прокуратурата независима

Опитниятният юрист Марин Марковски се съгласи да говори пред Lupa.bg по важният въпрос за независимостта на прокуратурата. Ето какво предложение дава маркоеият адвокат.

- Г-н Марковски, от много време се обсъжда дали прокуратурата е независима, какво е Вашето мнение за това?

- Ще кажа нещо, което ще може да разплете сложният възел, който стои пред хората години наред. Това е въпросът за независимата прокуратура, който е много важен за страната ни. Затова ще дам съвет как може обвинителите да бъдат независими.

- Какво трябва да се направи?

- В момента цялата тази битка за независима прокуратура може да се сведе до промяна само на 2 текста.

Това са текстовете, които определят , че всеки по-горен прокурор може да отмени постановление на свой колега.

Ще дам пример: ако окръжен прокурор повдигне обвинение срещу кмет, който е с много сериозни позиции във властта, апелативният прокурор във всички случаи може да отмени постановлението за привличане към наказателна отговорност. Това означава, че прокуратурата се подчинява на едри началници. Не е върховенство на прокуратурата да има едроначалие. Затова няма как прокурор да повдига обвинения на силни фигури, като знае, че по-горният му колега ще ги отмени след това.

- Как точно да се направи промяната? 

- Без да се променя Конституцията, без да се правят генерални искания за промяна в съдебната власт и положението на прокуратурата. Достатъчно е да се отменят само два текста и всеки прокурор ще може да повдига обвинения срещу министър, без да се страхува, че горният прокурор ще ги отмени.

Аз съм учуден от безкрайните разговори, които се водят по тази тема, дори и от политическите партии. Не мога да разбера как иначе разбиращи хора не могат да прозрат нещо.толкова елементарно.

- Имате ли международни примери за това?

- Ето прокурора на Рим как се справи с Берлускони. Вкара му обвинителен акт, който издържа в съда.

- Вие вярвате ли, че прокуратурата може да стане независима?

- Категорично вярвам в това, защото съм запознат с материала практически.

Познавам много прокурори, които ако имат истинска свобода биха подържали обвинения и срещу кметове и срещу политици и срещу силни хора в държавата.

- В Румъния да речем, която ни е съседна държава, независима ли е прокуратурата?

- Да, там е напълно независима. Ето, имаме пример, който действа. В Румъния стандартът в момента е по-висок от при нас и една от причините за това е именно независимостта на прокуратурата и съдебната им система.

Няма корупция, а парите от ЕС отиват по предназначение.

Така че борбата с корупцията има много икономически последици, които са преки. Значи това е като магия: махаме два текста и като с магическа пръчка прокуратурата става независима.

- Тоест в България трябва да има само желание да се промени това нещо?

- Трябва да има желание. Без него нищо няма да стане. Понеже това е нещо, което не се налага да имаш гениално прозрение, аз съм учуден, че досега не се коментира. Но имам някакво вътрешно подозрение, че това е съгласие на всички.