Адвокатите бесни, не искат да изпуснат парите от разводите

Юристите остро възразиха срещу идеята разделите по взаимно съгласие да стават и пред нотариус

Новини
19:43 - 11 Януари 2020
6723
Адвокатите бесни, не искат да изпуснат парите от разводите

Висшият адвокатски съвет остро възрази срещу лансираната наскоро от депутата от БСП Филип Попов идея разводите по взаимно съгласие да се извършват не от съда, а пред нотариус. Попов все още не е внесъл конкретни предложения за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), затова от адвокатурата коментират принципно идеята му.

Очаквано, мнението им е категорично против - и как иначе, след като се очертава възможността да изпуснат солидни хонорари. Процедурата за равод в най-евтиния случай излиза около 500 лева според огласената тарифа, установи Lupa.bg. А както е известно, бракоразводните адвокати от години у нас са сред най-ангажираните.

Висшият адвокатски съвет определя идеята нотариуси да развеждат двойките като „абсолютно неприемлива и несъвместима с основни принципи на гражданския процес у нас и установените правни традиции“. До момента тя не среща и политическа подкрепа в парламента. Адвокатите напомнят, че на нотариусите са възложени публично-правни функции с ограничен характер – да извършват предвидените в закона „нотариални действия“ и те не разполагат с обща компетентност по охранителните производства, подобно на съда.

„Смесването на публично-правната удостоверителна функция (с каквато не разполагат пък съдилищата), с общата правораздавателна компетентност на съдилищата, би довело до твърде много проблеми от изцяло принципен характер – с какъв акт нотариусът ще прекратява брака, при положение, че прекратяването на брака по взаимно съгласие става по решение на съда, което има конститутивен ефект; с какъв акт нотариусът ще се произнася по въпроса за издръжката, при положение, че решението в частта за издръжката трябва да има изпълнителна сила и да подлежи на промяна при промяна на обстоятелствата“, заявяват от съвета. И посочват, че разводът по взаимно съгласие не е формално-правна процедура, каквото е нотариалното производство.

Заради лансираната от Попов идея Висшият адвокатски съвет се е свързал с Нотариалната камара и двете гилдии са се разбрали да се срещнат и да обсъдят въпроса.