Афера в Lupa.bg: Финансистът на Златко Баретата изчезна с 5 милиона лева

Кирил Илиев се покрил в Индонезия след афера с лимузини

Новини
16:34 - 06 Юни 2019
21707
Афера в Lupa.bg: Финансистът на Златко Баретата изчезна с 5 милиона лева

Ключова фигура в съдебния процес срещу Златомир Иванов – Златко Баретата за ДДС измами е изчезнал от България, отклонявайки над 5 милиона лева от сметките на лизинговото дружество „Приум“. 41-годишния Кирил Илиев е безрезултатно дирен от МВР и службите за сигурност вече половин година, установи разследване на Lupa.bg. Мошеникът е в неизвестност от 20 декември 2018 г., а заедно с него е изчезнал и популярния автотърговец Илия Кънчев.

Тандемът Кънчев – Илиев стои зад грандиозна измама с луксозни автомобили, като общата стойност на аферата надхвърля 20 милиона лева. Изгорели са десетки баровци от България, платили авансово крупни суми за последни модели „Мерцедес“, „БМВ“, „Ауди“ и „Бентли“. Сред измамените е и самия Златомир Иванов, който платил предварително на дружеството „Приум“ над 150 000 долара за доставката на два мощни американски джипа, така че той не е участник в схемата на финансиста си.

Безследно изчезналия и издирван от МВР Илия Кънчев е добре познато име сред клиентите на баровски возила. Той бе дългогодишен търговски директор в „Камор ауто“, официалния представител на БМВ за България, преди да напусне поста си през 2014 г. и да създаде лизинговото си дружество „Приум“. Кънчев работеше съвместно с Кирил Илиев, който движеше счетоводството на компанията и поради тази причина мнозина смятаха, че собственик в сянка на дружеството е Златко Баретата.

Автотърговецът Илия Кънчев (на снимката), съвместно с финансиста на Златко Баретата Кирил Илиев, завлякоха стотици клиенти с луксозни автомобили. И двамата се издирват от края на миналата година

Според десетки постъпили в МВР жалби срещу Илия Кънчев и Кирил Илиев, в периода юли-декември 2018 г. те събрали авансово милиони евро от свои клиенти, уверявайки ги, че ще им достави на чувствително занижена цена последни модели мерцедеси, беемвета и джипове. Вместо това постъпилите по сметките на „Приум“ милиони са разхвърлени от финансиста Кирил Илиев в офшорни зони. Задълбочена по-нататъшна проверка установила и следи от сделки с криптовалутата биткойн в размер на над 3 милиона евро.

Преди дни в Специализирания съд, където се гледаше делото за ДДС измами с горива срещу Златомир Иванов, Росен Драгнев – Капитана, Милко Милков – Понса и изпарилия се от България Кирил Илиев, стана известно, че финансистът на Баретата е превел по сметки в Индонезия 5 милиона лева в началото на декември, а седмици по-късно е изчезнал от България. Според данни от службите за сигурност, Кирил Илиев се укрива именно в Индонезия, като е организирал перфектно бягството си.

„Той се е снабдил с фалшиви документи за самоличност, а преди това е инсценирал отвличането си. Зарязал е автомобила си в столичния квартал „Слатина“, като е оставил мобилните си телефони в колата и е казал на жена си, че има важна среща. Загубихме няколко дни, докато разследваме фалшивата следа за похищението му“, признава столичен антимафиот.

Златко Баретата също е бил измамен от тандема

По делото срещу Златко Баретата за ДДС измами в размер на близо 6 милиона лева от горива, Кирил Илиев е привлечен като обвиняем, като според обвинението счетоводителят е наемал бездомници за управители на кухи фирми, чрез които петролните фирми на екс командоса си спестили данъци. Подставените лица на фирмите – бушони Николай Алексиев – Чернобила и Тихомир Танев – Сачмата отдавна не са между живите.

В отсъствието на Кирил Илиев съдебния процес срещу Златко Баретата и хората му бе отложен за септември. Дотогава криминалистите се надяват финансистът да бъде заловен от Интерпол и предаден на България.