АФЕРАТА "ДЖЕЙХАН": ДДС-източвача Миро, теглил на каса 58 милиона , стана защитен свидетел срещу Ибрямов

Топ
02:25 - 04 Октомври 2024
4100
АФЕРАТА "ДЖЕЙХАН": ДДС-източвача Миро, теглил на каса 58 милиона, стана защитен свидетел срещу Ибрямов

Арестуваният миналата вечер депутат от ДПС-Доган Джейхан Ибрямов е получил 200 000 лв., а на 2 октомври – още 100 000 лв., като рушвет от 45-годишния Мирослав Тодоров. Това е причината той да бъде задържан. Парите са искани от Ибрямов, за да повлияе на държавни служители от Министерството на отбраната. Най-вероятно се касае за подкуп, свързан с обществено поръчка, научи Lupa.bg

Припомняме, че Мирослав Тодоров, известен като Миро, попадна в полезрението на НАП, прокурорите и медиите като ключов играч в аферата с източване на ДДС чрез множество кухи фирми. Разследващите установиха, че Мирослав Тодоров е лицето, което е изтеглило „на каса“ (т.е. теглене в брой от банка) сумата от 58 млн. лв. от сметките на две дружества – „Ангелс комп“ ЕООД и „Сетсторм“ ЕООД, които са играели ролята на т.нар. „липсващ търговец“.

Тогава бе конфискуван и джип на Джейхан Ибрямов, който се води собственост на една от фирмите от престъпната схема. Колата обаче винаги се е ползвала от Ибрямов - тя му е дадена като рушвет от дружеството-източвач на ДДС, покровителствано от депутата.

Джипът "Рейндж Роувър", ползван от Джейхан Ибрямов, който неотдавна бе коннфискуван от разследващите във връзка с ДДС-аферата

След гръмването на аферата Джейхан Ибрямов категорично отричаше пред медиите да познава както Мирослав Тодоров, така и всички задържани тогава и твърдеше, че се касае за "активно мероприятие". Оказва се обаче, че един от най-верните хора на Доган не само че познава Мирослав Тодоров, но продължава да върти схеми с него.

Схемата е действала по две направления – по едното са спестени дължимите данъци при търговия със зърнени култури, а по второто хазната е ощетена при търговия с торове. Щетата за бюджета е за над 11 милиона лева.

Сега Джейхан Ибрямов е поискал 300 000 лева в брой от Мирослав Тодоров, за да повлияе на държавни служители от Министерството на отбраната, най-вероятно във връзка с обществена поръчка. На 25 септември Ибрямов  е получил първите 200 000 лв., а в сряда вечерта, на 2 октомври – още 100 000 лв. И двата пъти сумите са му били доставени от Мирослав Тодоров, а Ибрямов ги е прибрал в спортен сак.

Снощи вечерта Джейхан Ибрямов е задържан в момента, когато е получил 100-те хиляди, предварително белязани от ченгетата. Това, което депутата не е знаел, е че Мирослав Тодоров междувременно е приел да стане защитен свидетел на прокуратурата, за да се измъкне сух от ДДС-аферата. В началото на септември той е приел да сътрудничи на разследващите и е продължил контактите си с Джейхан Ибрямов, твърдят източници на Lupa.bg

През цялото време на разработката Ибрямов е бил поставен под контрол и има СРС-та - записи на телефонни разговори, разпечатки на съобщения в приложенията "Телеграм" и "Сигнал", дори и видеозаснемане. ДДС-афера Миро също прилежно е записвал комуникацията между тях в последните седмици, тоест доказателствата са безспорни.

Според съобщението на прокуратурата, в периода от 25.09.2024 г. до 02.10.2024 г. в гр. София Ибрямов е поискал и приел дар, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица от Министерството на отбраната, във връзка със службата им, като на 25.09.2024 г. в гр. София, в района на сградата на 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, поискал от Мирослав Валентинов Тодоров дар – паричната сума от 200 000 лв., който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица от МО, във връзка със службата им, а на 02.10.2024 г. около 19,10 ч. във гр. София, бул .“Ген. Тотлебен“ № 36, на паркинга пред магазин „Кауфланд“, приел от Мирослав Валентинов Тодоров дар – паричната сума от 100 000 лв., който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица в МО във връзка със службата им – престъпление по чл. 304б, ал. 1, пр. 1 и пр. 2 НК., се казва в искането от прокуратурата до парламента за сваляне на имунитете на Ибрямов.

В хода на досъдебното производство са разпитани множество свидетели, като очертаната в мотивирано искане обвинителна теза се подкрепя от гласните доказателства, чийто източник е протоколът за разпит на свидетеля Георги Йорданов Йорданов от 3 октомври 2024 г. – на длъжност специален инспектор в КПК. Същият излага детайли относно проведените оперативни мероприятия, както и че са били експлоатирани специални разузнавателни средства (СРС), като пресъздава хода на разследването, както и съдържанието на информацията, придобита чрез СРС. На следващо място обвинителната теза се подкрепя и от гласните доказателства, чийто източник е протоколът за разпит на свидетеля Мирослав Валентинов Тодоров от 2 октомври 2024 г., протоколът за разпит на свидетеля Виктор Петров Вътов от 2 октомври 2024 г., както и протоколът за разпит на свидeтеля от същата дата Петър Тошков.

Междувременно тази вечер Народното събрание публикува и цялото разрешение за започване на наказателно разследване срещу депутата Джейхан Ибрямов- можете да го видите ТУК.