АФЕРАТА "КАРАНТИНАТА": Ще арестуват ли кмета на Варна Иван Портних?

Градоначалникът смята за нередно да го разследват европрокурори

Политика
19:56 - 01 Септември 2023
13153
АФЕРАТА "КАРАНТИНАТА": Ще арестуват ли кмета на Варна Иван Портних?

"Предполагам, че ще ми бъде повдигнато обвинение и евентуално може да ме арестуват". Такава бомба хвърли днес кметът на Варна Иван Портних пред журналисти.

Мълвата, че се готви задържането на градоначалника заради корупционни схеми по искане на българския офис на Европейската прокуратура, върви от няколко дни. Според източник на Lupa.bg, родните европрокурори работят доста активно по въпроса и са събрали куп материали около конкретен казус - изграждането на варненското пристанище, известно като Карантината, за което са потънали милиони левове, повече от които са европейски средства. 

Вероятно с цел да осуети задържането си и да го изкара политическа рересия, а не резултат на обективно разследване на корупционна афера, Иван Портних реши предварително да свика репортери и да предупреди за казуса. Според него ставало дума за чиста политическа репресия, при това в началото на местните избори.

Рибарското селище "Карантината", заради чието изграждане с близо 10 милиона лева европейски средства европрокурорите разследват Иван Портних 

Според Портних съществували съмнения за намеса в разследването от страна на Теодора Георгиева, която според Портних нямала никакво отношение към него. "Държа да подчертая, че европейският делегиран прокурор, който отговаря и провежда разследването, е прокурор Михаела Райдовска", каза варненския кмет.

След това той постави публично няколко въпроса, които според него били провокирани от работата по делото:

1. Извършвала ли е Теодора Георгиева действия по разследването и ако ги е извършила, на какво правно основание е станало това?

2. Свързана ли е Теодора Георгиева с политически кръгове и лица, които са опоненти на ГЕРБ? (Така пише по медиите, уточни Портних.)

Третият въпрос на Портних беше по повод вещото лице, което е извършило техническа експертиза по досъдебното производство.

Той попита защо за такъв е назначен Йоан Каратерзиян, активист на "Зелено движение" и член на "Демократична България", който още преди началото на изграждането на пристанището е изразявал негативното си отношение към проекта?

Портних цитира данни, според които Каратерзиян е бил назначен като вещо лице по досъдебното производство на 31 юли, а община Варна била уведомена за това едва на 25 август. " С други думи - виждате един огромен период и после много къс срок, явно много бързат", каза кмета. След това той изрази подозрения, че скоро може да му бъде повдигнато обвинение или да бъде арестуван със заповед на Европейската прокуратура.

Европрокурора Теодора Георгиева нямала право да разследва Портних, убеден е варненския кмет

"Как така се оказва, че Йоан Каратерзиян е единственият геодезист в България, който може да направи техническа експертиза по досъдебното производство, въпреки че атакува реализацията на този проект от първия му ден?! Заради тези сигнали и извършените огромен брой всякакви проверки проектът беше забавен и за това са всички тези спекулации защо така късно беше въведен в експлоатация", кава Иван Портних.

По повод обвиненията на варненския кмет, от Европейската прокуратура заявиха, че не коментират изявления на политици, които разследват. Казват също, че трима европейски прокурори от различна държава членка оценяват и утвърждават всяко предложение на европейския делегиран прокурор за вземане на решение по дадено дело.

Историята на пристанището започва през 2017 г. Тогава Община Варна кандидатства по Програмата на Европейския съюз за морско дело и рибарство 2014 - 2020 г., в рамките на сектор "Инвестиции в съществуващи рибарски пристанища" с проект за "модернизация и реконструкция на рибарско пристанище "Карантината" във Варненския район "Аспарухово". Безвъзмездното европейско финансиране е в размер на 9,6 милиона лева с ДДС. Останалите близо 6 млн. лв., необходими за строителството са за сметка на местния бюджет във Варна.

Условията по мярка "Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки" изрично посочват, че е недопустимо подпомагането на изграждането на новопостроени пристанища или новопостроени рибни борси. Допустими са само инвестиции за подобряване на инфраструктурата на вече съществуващи рибарски пристанища. Според медийни публикации обаче, в местността "Карантината" рибарско или каквото и да е друго пристанище не е съществувало преди получаването на средствата по европейската програма.

Строителството на пристанището започва на 21 май 2019 г., няколко месеца преди проведените тогава избори за местни органи на властта. До тогава мястото, на което сега се намира новото рибарско пристанище, е тесен и див плаж в южния край на Варненския залив, а единствената конструкция там е метален мостик, който навлиза на около 30 метра в морето. Това е видно както от архивни снимки, така и от сателитни изображения и свидетелствата на местни хора.

По документи обаче пристанището "възниква" още в края на 2016 г., няколко месеца преди подаване на документите за кандидатстване по проекта. Тогавашният областен управител на Варненска област Стоян Пасев обаче открито обявява, че "на територията на Варна няма рибарско пристанище, но че "вече има регистрирано такова и държавата е прехвърлили 4 декара площ за изграждането му". Пристанището е вписано в съответните регистри на 14 декември 2016 г., непосредствено преди подаването на проектната документация за европейско финансиране.

Според запознати, към документите за кандидатстване са добавени иснимки на виртуалното пристанище, които са били направени с помощта на подвижни понтони, сглобени като плаващи кейове. Тоест, извършена е откровена фалшификация, която очевидно е уловена и от европейските прокурори.

Още в началото на юли 2021 г. се оказа, че изграденото с европейско финансиране рибарско пристанище "Карантината" ще може да приема едва 43 плавателни съда вместо 116, както бе заложено в проекта за изграждането му. 

Преди 6 месеца настоящия коалиционен партньор в управлението - "Продължаваме промяната", включи скандалния случай с пристанището в своята предизборна кампания и дори публикува видеоклип-разследване. Вижте го: