Африка подкрепи Мароко за Мондиал 2030

Спорт
14:15 - 13 Април 2023
1325
Африка подкрепи Мароко за Мондиал 2030

Африканската футболна конфедерация подкрепя съвместната кандидатура на Мороко, заедно с Испания и Португалия за световното първенство по футбол през 2030 година, съобщава агенция ДПА.

Президентът на конфедерацията Патрис Моцепе коментира в изявление, че решението на изпълнителния комитет „означава, че кандидатурата на Мароко вече е кандидатура на Африканския континент.“

„Сега ние се концентрираме в това да осигурим още едно домакинство на Африка на Световно първенство и сме отдадени на целта да работим заедно с всички национални футболни асоциации и конфедерации, за да сбъднем намеренията си“, заяви Моцепе.

Мароко се бе кандидатирал и за турнира през 2026 година, за който бе избрана съвместната заявка за домакинство на САЩ, Канада и Мексико.

До момента Африканският континент само веднъж е приемал световно първенство по футбол – през 2010 година в Република Южна Африка. Мароко прие тазгодишното Световно клубно първенство, а през декември в Катар стана първата страна от Африка, която достига до полуфиналите на Мондиал.

Международната федерация по футбол (ФИФА) планира да избере домакин на Световния шампионат през 2030-а през следващата година.

Четири държави от Южна Америка - Аржентина, Чили, Уругвай и Парагвай пък отправиха съвместна кандидатура за Мондиала, а Саудитска Арабия също проявява интерес.