Африканската чума по свинете плъзнала в пет села

Ветеринарните власти са умъртвили 51 животни в Плевенско

Новини
16:14 - 08 Юли 2019
5116
Африканската чума по свинете плъзнала в пет села

Пет села вече са обхванати от африканската чума по свинете. Това потвърди пред БНР зам.-министърът на земеделието Янко Иванов. Това са плевенските села Жернов, Новачене, Муселиево, Въбел и Евлогиево. При всичките става въпрос за лични стопанства тип „заден двор“.

За да спрат разпространението на заразата, ветеринарните власти са умъртвили 51 прасета.

Днес в Министерството на земеделието е свикана спешна среща с Агенцията по храните, областните управители от Северна България и ръководството на Ловно-рибарския съюз за набелязване на мерки за справяне с проблема. Експертите припомнят, че чумата не е опасна за хората, но носи сериозни икономически рискове, защото може да доведе до унищожаване на свиневъдството. 

В Община Никопол продължават мерките за контрол и ликвидиране на заболяването африканска чума по свинете. Очакват се резултатите от взетите проби в 10-километровата надзорна зона.

По думите на кмета на Община Никопол, към момента африканската чума по свинете е ограничена в селата от този край благодарение на бързите мерки. Валерий Желязков, кмет на Никопол, заяви:

„На 3 километра от зоната животните се евтаназираха. Вчера се взеха проби в 10-километровата зона и чакаме сега да видим пробите, но аз смятам, че чумата я ограничихме поради това, че хората изклаха животните. Направихме призив към всички чрез кметовете на населените места и те се вслушаха. Разбраха сериозността на проблема и наистина стотици животни се заклаха, които не бяха болни, и ние почти вече нямаме прасета тук, в региона, но този начин е най-добрият за ограничаване на огнището. Надявам се утре-вдругиден да имаме информация и дано вече нямаме положителни проби. При влизане в населеното място няма проблем. При излизането има проблем. Тогава се проверяват колите. Нали знаете, че няма да се внесе прасе в тази зона, но може да се изнесе от там. Това се следи“. 

Индустриалните свиневъди настояват всички стопани, които искат да отглеждат животни в задния си двор, да бъдат задължени да регистрират животновъден обект - каза пред БНР свиневъдът д-р Румен Караманов:

"Този животновъден обект трябва да отговаря на мерки за биосигурност, трябва да отговаря на мерки за хуманно отношение, така, че всеки, който реши да отглежда животни, няма значение от по-голямо или по-малко стопанство, той трябва да отговаря на тези изисквания".

Според бранша стопанствата тип "заден двор" са причина за разпространението на заразата, тъй като там не се спазват никакви санитарни изисквания и никой не ги контролира