Ахладова: Готвим концепция за лобизма

Открай време се говори за такъв закон, но до гласуване не се стигна

Новини
12:11 - 15 Януари 2021
1054
Ахладова: Готвим концепция за лобизма

Работна група готви концепция за лобизма в България, оповести по време на петъчния парламентарен контрол правосъдният министър Десислава Ахладова.

Сформирана е работна група, която да проучи добрите европейски практики и да изготви концепция за регулиране на лобизма в съответствие с препоръките и стандартите на ЕК, каза в НС министър Ахладова.

Неколкократно в парламента се е заговаряло за създаване на закон за лобизма, но до гласуването на такъв не се е стигало. В ЕС дори има регистър на лобистите и от тази дейност се прехранват над 80 хил. души в Брюксел, пише "24 часа".

В началото на тази седмица Ахладова е провела среща с комисаря по правосъдие, като е отговаряла на въпроси по развитие на българското правосъдие, обясни тя.

Ахладова увери, че министерството работи по препоръките на ЕК за върховенството на закона, като в момента се в съдебната ситстема се изпълняват над 20 проекта във връзка с актуализирането на системата, въвеждането на електронните запори и елекронното правосъдие са проекти.