Айде бе! Автономните коли ще знаят кога ги псувате

GM патентова нова система, която разпознава агресия във водачите

Новини
16:17 - 25 Юли 2024
1595
Айде бе! Автономните коли ще знаят кога ги псувате

General Motors се заема с ново предизвикателство в света на автономните превозни средства а именно разочарованието на водачите. Те ще оборудват самоуправляващите се автомобили със способността да откриват и реагират на негативните реакции на шофьорите на пътя.

Наскоро подаденият патент описва система, наречена "автоматичен метод за откриване на неудовлетвореността на участниците в движението". Тази технология използва съществуващия арсенал от камери и сензори на автомобила, за да следи поведението на другите водачи.

Представете си сценарий, при който самоуправляващ се автомобил изпълнява маневра, която предизвиква пристъп на натискане на клаксона или друг изразителен жест. Системата на автомобила ще заснеме реакцията на водача, ще анализира предшестващите събития и ще идентифицира конкретното действие, което е предизвикало избухването.

След това тези данни ще бъдат качени и обработени, за да се определи проблемното поведение. Впоследствие бъдещите самоуправляващи се автомобили по същия маршрут биха могли да коригират действията си, за да избегнат предизвикването на подобни негативни реакции. Машинното обучение и изкуственият интелект ще играят решаваща роля в усъвършенстването на този процес,

позволявайки на автомобилите в крайна сметка да "разчитат" езика на тялото и различни човешки сигнали.

Въпреки че технологията е интригуваща, важно е да се признаят потенциалните капани. Прекалената предпазливост на самоуправляващите се автомобили може да възпрепятства движението, а разчитането единствено на заснетите данни може да не отчита пълния спектър от човешки емоции на пътя.

Подходът на GM подчертава сложността на интегрирането на автономните превозни средства в свят, доминиран от човешки шофьори. Предстои да разберем дали тази система за "откриване на разочарование" проправя пътя към по-хармонично бъдеще по пътищата или създава нови предизвикателства.