Акад. Денков: Детската ми мечта не е да бъда премиер. Сгреша ли - давам оставка (НА ЖИВО)

Направихме компромис, за да предотвратим шести поредни избори, заяви бъдещият министър-председател

Новини
13:29 - 06 Юни 2023
3317
Акад. Денков: Детската ми мечта не е да бъда премиер. Сгреша ли - давам оставка (НА ЖИВО)

Днес е денят, в който можем да прекъснем дългата поредица от безплодни избори, днес е денят, в който можем да дадем надежда на милионите, които искат редовно правителство и действащ парламент. Днес е денят да изберете кабинет, който да има смелост да взима важни решения и да носи отговорност. Това заяви акад. Денков, който е номиниран за премиер на кабинета, който трябва да бъде гласуван днес. 

В последните седмици ГЕРБ и ПП-ДБ положиха максимални усилия, за да предотвратят опасността да отидем на шести избори, без изгледи за друг резултат. Бяха направени компромиси. Направихме го, защото сме убедени, че България има нужда от редовно правителство, което да придвижи напред европейското бъдеще на България, заяви академикът.

Най-спешно е приемане на безкрайно закъснелия бюджет, от който зависят пенсии, заплати, бъдещето на болници и детски градини. Следващите месеци може да бъдат много тежки, предупреди Денков.

Наложителни са и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система и да върнат усещането за справедливост, добави той.

Родиха се идеи, неизползвани у нас, но реализирани в Европа, призна кандидат-премиерът.

Надяваме се това правителство да работи и 4 години, изрази надежда той.

Кабинетът се ангажира – да внесе спешно редовен бюджет с 3 процента дефицит без увеличение на данъците, да изпълним задълженията по управленската програма и реализираме ангажиментите по шенген и еврозоната, заяви Денков.

И обеща, че кабинетът ще направи всичко за присъединяването на България към шенген още тази година. Кабинетът планира реформи в службите за сигурност и засилен контрол по граничните служби. 

Ще се приемат бюджети за 2023-2024 година, без прекомерно теглене на държавен дълг, обеща бъдещият премиер.

Снимка: Агнес Методиева