Акад. Лъчезар Трайков: Строгите мерки спасяват, докато няма ваксина

Новини
11:34 - 29 Ноември 2020
2734
Акад. Лъчезар Трайков: Строгите мерки спасяват, докато няма ваксина

"Категорично трябва да има противоепидемични мерки - това е медицинско, но и политическо решение", каза пред БНР акад. Лъчезар Трайков, невролог и ректор на Медицинския университет в София, който днес празнува 103 години от началото на висшето медицинско образование в България.

Той подчерта, че е много тънък балансът между показанията за по-строги мерки и икономиката на страната.

По думите му във всички държави, където мерките са били затегнати, те са дали резултат и броят на новозаразените е бил намален:

"Ясно е, че по-строгите мерки спасяват, защото за момента разчитаме само на себе си и на здравната система, докато няма ваксина срещу Covid-19", категоричен беше той и обясни, че с този вирус лекарите са далеч от алгоритъм за сигурно лечение и затова мерките са много важни.

"Тревожно е, че много се покачи смъртността в България", подчерта акад. Трайков и добави, че може би малко по-рано е трябвало да се затегнат мерките у нас.

Акад. Трайков изтъкна проблема с липсата на кадри в здравната сфера и ниското заплащане на специалистите: "Лекари работят на две, на три места поради ниското заплащане и това изтощава системата. Младите лекари трудно специализират и поради това средната възраст на лекарите нараства. Те имат нужда от регламентиран ред и условия за провеждане на специализациите".

Липсва система и алгоритъм за продължаващо обучение, което е задължително, подчерта той и посочи, че може би сме единствената страна в Европа, в която няма такъв алгоритъм.

По думите на академика трябва да има мораториум на тема здраве: "Да се разберем, че ще вярваме на експертите, които разбират и ще дадат едно нова предложение, което 10 години, независимо кой е на власт, няма да го пипа".
Той беше категоричен, че трябва да бъде върнато доверието в здравеопазването в България.

Според акад. Трайков през годините се е загубил духът и ентусиазмът за промени и извеждане на българското здравеопазване на нивото на европейските примери:

"От един момент нататък хората спряха да очакват и свикнаха със сегашните условия и свалиха гарда, загуби се този дух. В момента има нужда от добра воля на управляващите, но има нужда и от ентусиазъм. Има нужда от един екип, който да е зареден с убедеността, желанието и капацитета да го направи. Има нужда от хора, които са запознати, но и от млади, свежи, желаещи и можещи".

Ректорът на Медицинския университет в София посочи, че 56% от студентите са чужденци, но това не трябва да се възприема, че е за сметка на българските студенти.

"Университетите имаме готовност да подготвим достатъчно като бройка и на добро ниво необходимите кадри. Но колко, това трябва да е решение на Министерството на здравеопазването. Трябва да се знае по райони къде са диспропорциите", уточни акад. Трайков.