Акция: От понеделник глобяват, ако сме без маска в столичния транспорт

Възстановява се обичайният трафик от преди извънредното положение

Новини
09:33 - 08 Май 2020
3060
Акция: От понеделник глобяват, ако сме без маска в столичния транспорт

От понеделник (11 май) започва глобяване за неползване на предпазна маска или шал в градския транспорт. Това каза директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев по Нова телевизия.

„Шофьорите от градския транспорт са обезопасени, достъпът до първата врата на превозните средства е забранен. Работата на тези шофьори е да бъдат здрави, да бъдат спокойни и да ни возят. Остава техен избор дали да бъдат с маска, или не, защото е трудно на ден по 8 -9 часа да бъдете с маска и да управлявате превозно средство. Затова тези мерки са взети, за да останат шофьорите здрави“, посочи Дилчев.

„От понеделник започва акция и ще започваме да глобяваме за неползване на маска или шал или средство, което да закрива носа и устата в градския транспорт. Изключително важно е това, за да се пазим взаимно, да пазим шофьорите и да пазим хората около нас. Нека да бъдем съвестни още колкото е необходимо, за да излезем от тази пандемия“, добави той.

„Има телефони, на които може да се сигнализира за хора, които не носят маска в градския транспорт. Ще има екипи от контрольори и полицаи, като от тази седмица ще следим за носенето на маски. Който няма маска, ще бъде глобен, както е разписано в закона. Тази седмица контрольорите в градския транспорт ще продават билети, но това е последната седмица, в който ще работят в такъв режим“, каза още Дилчев.

„От 18 май се връща обичайният режим на работа за контрол в градския транспорт. От понеделник се възстановява изцяло обемът на градския транспорт в София от преди извънредното положение, отварят и всички каси на ЦГМ, така че апелираме гражданите през тази седмица да се снабдят с превозни документи.

Всеки, който влезе в метростанция, трябва да бъде с маска. Там също ще има санкции за хората, които се появят без маска“, допълни той.

„Нека следващите месеци да бъдем съвестни и да се пазим взаимно“, призова Дилчев.