Акцизът върху домашната ракия няма да отпадне

Новини
20:30 - 23 Май 2019
3102
Акцизът върху домашната ракия няма да отпадне

България е против отпадането на акциза върху домашната ракия, става ясно от ежемесечния бюлетин на Министерството на финансите за най-важните решения в ЕС през май 2019 г. Той бе оповестен в четвъртък, 23 май.

"България има сериозни резерви относно въвеждането на освобождаване от акциз на етилов алкохол, произведен в
дестилерии от частно лице за негова собствена консумация. Смятаме, че въвеждането на разпоредбата ще доведе до сериозни проблеми, свързани с прилагането и администрирането. Изразяваме притеснения по отношение на възможността за увеличаване на незаконното производство, както и по отношение на здравния ефект", посочва финансовото министерство в доклада си.
В момента акцизът върху домашната ракия е наполовина по-нисък от стандартния - 2,20 лв. за литър 40-градусова ракия. Едно домакинство може да вари до 30 литра ракия годишно в селски казан. За всеки литър над разрешеното количество се плаща пълната ставка от 4,40 лв. за литър.
Основните притеснения на Министерството на финансите са, че ако ставката стане 0 лв., има опасност от драстично засилване на нелегалното производство.
Финансовите министри от ЕС на този етап не са достигнали до консенсус по проблема. Затова темата се връща за изчистване на експертно ниво. Желанието на евроекспертите е да се гарантира лоялна конкуренция в бранша и да се намали административната тежест в него.