Актрисата Мария Каварджикова спечели "Икар" за принос

Съюзът на артистите в България връчва своите награди

Новини
20:43 - 27 Март 2024
6048
Актрисата Мария Каварджикова спечели "Икар" за принос

Кои са носители на "Икар" през тази година - по традиция в Деня на театъра Съюзът на артистите в България връчва своите награди.

Почетната статуетка за изключителен принос тази година получи актрисата Мария Каварджикова.

Пенко Господинов измъкна под носа на Захари Бахаров наградата Икар на церемонията в Народния театър навръх Деня на това изкуство. Весела Бабинова пък спечели дамския приз с роля, която сама призна на сцената, че е взела от Луиза Григорова, на която първо е предложена и тя се е отказал в полза на колегата си.

Наградата за режисура отиде при Боян Крачолов за „Петрови в грипа и около него" по Алексей Салников. Представлението се играе в  Народния театър „Иван Вазов". А "Хага" на Народния театър спечели отличието за най-добър спектакъл. А наградата от публиката за най-добър спектакъл отиде при Кукления спектакъл "Ясен и Омая" от Петя Миладинова (по мотиви от приказката „Неродена мома") с реж. Ивайло Марков, Държавен куклен театър – Русе.

Стефан Вълдобрев връчи наградата за поддържаща женска роля на Александра Василева за  Библиотекарката, Медицинска сестра и Персефона в "Петрови в грипа и около него". А за поддържаща мъжка роля спечели Вълчо Янев от Ямболския театър за Дядото във "Всички наши тела" по Георги Господинов. 

Наградата за дебют бе връчена от Мирослав Боршош и Цветана, която е дебютант в ефира на БГ Радио, на Калоян Желев за Кристофър в „Странна случка с куче през нощта" по романа на Марк Хадън с  реж. Боян Иванов, Драматичен театър „Сава Огнянов"– Русе.

"Честит празник на всички хора, които се занимават с театър, на нашата любима публика, които обичат театъра, на хората, които помагат на театъра. Това е един от най-красивите празници за хората, които се занимават с изкуство, на колегите, които очакват наградата и които са номинирани. Добре е някой да те забележи, още по-хубаво е да те наградят, но винаги има втори случай. Втори шанс да го нарека. Важното е да работим, а пък те наградите си идват сами", заяви Кръстю Кръстев, министър на културата в оставка.

Снимки: Агнес Методиева