Актьорът, който ще играе Христо Ботев, вече е избран

Снимките на филма на режисьора Максим Генчев започват през април в Калофер, засега са събрани едва 25 000 лева

Топ
18:26 - 04 Януари 2020
4697
Актьорът, който ще играе Христо Ботев, вече е избран

През април в Калофер започват снимките на игралния филм за поета-революционер Христо Ботев, съобщи кметът на града Румен Стоянов. Преди месец в Калофер бе учреден инициативен комитет, който започна национална кампания за събиране на средства за амбициозната продукция. В разкритата дарителска сметка до момента са събрани около 25 000 лева.

"След филма за Левски, жителите на Калофер искат да бъде направен игрален филм и за великия син на нашия град Христо Ботев", посочи Румен Стоянов. Той добави, че идеята за заснемането на игрален филм за Ботев е подкрепена от много родолюбиви българи и организации в страната.

Режисьор на продукцията е Максим Генчев. Сценарият е почти завършен и е по оригиналните разкази на Захари Стоянов. По-голямата част от филма ще бъде сниман в Калофер. Само някои от сцените ще са изнесени в Козлодуй и средновековната крепост във Видин.

Кметът на Калофер Румен Стоянов

По думите на Румен Стоянов вече има и избран изпълнител за главната роля, но по настояване на режисьора не се съобщава името му. Бюджетът на продукцията е около 500 000 лева.

Проявите, посветени на 172-та годишнината от рождението на поета-революционер в Калофер започват на 5 януари, от 16 ч., когато ученици от местното средно училище "Христо Ботев" ще представят "Ние потомците, за посланията на Ботев" в националния музей в града. По традиция, от 18 ч. в едноименното читалище в града ще се състои тържественото събрание по случай рождението на Ботев. Вечерта ще приключи с празнични илюминации.