Албания с нови 28 заразени

Броят на засегнатите расте вече трети ден

Новини
17:38 - 05 Април 2020
1232
Албания с нови 28 заразени

Албания съобщи днес за нови 28 случая на новия коронавирус. Неспазването на социална дистанция е довело до по-висок брой на заразените през последните три дни, предаде агенция Ройтерс.

Болестта COVID-19 е взела до момента 20 жертви в Албания. Броят на заразените нарасна на 361, а трима души са на апаратно дишане, съобщи Институтът за обществено здраве. Сто и четирима албанци са оздравели от болестта.

Въпреки ограничителните мерки, за чието спазване следи полицията и армията, някои албанци са се промъкнали, за да купят храна. Други двама били заловени да пият кафе и ракия навън. Хора, присъствали на погребение в северен албански град, са допринесли за разпространението на болестта, пише БТА.

След първите два случая, за които бе съобщено на 9 март, броят на заразените в Албания нараства и намалява, достигайки най-много 28 за денонощие, колкото бяха регистрирани на 26 март. През следващата седмица новите случаи паднаха наполовина, но в петък бяха установени 25 нови случая, в събота - 29, а днес - 28.

Албания, която е една от най-бедните държави в Европа, бе ударена от смъртоносно земетресение през ноември, което отне живота на 51 души и остави без подслон 17 000. Правителството наложи строги ограничителни мерки заради Ковид-19, за да предпази от срив здравната система. Този уикенд за трети път бе наложен 40-часов полицейски час. Правителството предупреди албанците да не се заблуждават от сравнения с броя на заразените в най-засегнатите от пандемията страни, защото лошото тепърва предстои.

"Това увеличение на броя на заразените в Шкодра и Тирана още веднъж показва неуспеха в спазването на мерките за социална дистанция и за контрол на инфекцията, които здравното министерство препоръчва всеки ден", заяви Албана Фико от Института за обществено здраве. "Мерките за превенция трябва да се спазват и по отношение на нашите братовчеди, като се избягват всякакви посещения", посочи тя.