Алберт Попов в топ 10! 9-и на Олимпиадата в Пекин (СНИМКИ)

Спорт
08:41 - 16 Февруари 2022
8327
Алберт Попов в топ 10! 9-и на Олимпиадата в Пекин (СНИМКИ)

Най-добрият ни ски алпиец Алберт Попов се записа сред най-добрите 10 олимпийци в слалома на Игрите в Пекин - 38 години след класиране на българин в десетката. Аби зае 9-ото място - на 36 стотни от медал, с отлично каране и в двата манша. За съжаление другият ни алпиец Камен Златков, класирал се за финала - втория манш, не успя да завърши второто спускане между вратите, след като малка грешка вкара кол между ските му.

Алберт Попов

Камен Златков

Отличен първи манш направиха и двамата българи в слалома. Алберт Попов с 22-и стартов номер се класира 9-и, Камен Златков - 20-и, с 38-и стартов номер. Първите 12 бяха събрани само в 87 стотни за втория манш. Водач след първия бе Йоханес Щролц от Австрия с време 53,92 секунди. Челната тройка допълваха двама представители на Норвегия - Хенрик Кристоферсен (+0.02) и Себастиан Фос-Солевааг (+0.06).

В крайното класиране златото спечели с отлично второ каране Клеман Ноел от Франция, среброто отиде при австриеца Йоханес Щролц, а бронзът остана за норвежеца Себастиан Фос-Солевааг, който успя да премести сънародника си Хенрик Кристоферсен след себе си.

Алберт заложи на по-сигурното, много добро, солидно преминаване между вратите. "Целта ми беше да се хвърля, да давам газ, като бъда обаче и максимално точен. Но самото стартиране ми изяде главата. Яд ме е малко, но да видим какво ще излезе", коментира Алберт пред БНТ веднага след финиширането си, когато вече беше ясно, че ще е минимум 9-и.

Камен Златков кара с много агресия, без да си спести нищо. Но се оказа в капана "всичко или нищо" на втория манш, в който всичко бе на косъм след първото спускане с много малки разлики и много неизвестни. "Исках да използвам всички шансове, бях във форма и рискувах. Да видя докъде могат да ми стигнат силите, да не се задоволявам с постигнатото в първия манш", каза Камен веднага след отпадането си.

И Алберт, и Камен караха и за историята, но засега пренаписването й на косъм се отложи. Историята, в която само Петър Попангелов е записал на два пъти като най-доброто представяне за България в алпийските ски на олимпиада 6-ото място - в Лейк Плесид през 1980 г. и в Сараево през 1984-а.

Снимки: БОК