Александър Чеферин набеден за корупция

В Англия поискаха оставката му

Топ
11:57 - 07 Юни 2022
2796
Александър Чеферин набеден за корупция

Въпреки че мина време от финала на Шампионската лига в Париж, в Англия все още не могат да преживеят скандалите с феновете преди началния съдийски сигнал. Именно заради това на Острова поискаха оставката на президента на УЕФА - Александър Чеферин, обръщайки основно внимание на някои от длъжностите в европейската футболна централа. 

Публикуваме материала на един от основните редактори в "Дейли Мейл":

Желко Павлица е шеф по сигурността в УЕФА. За 14 месеца, откакто получи длъжността, той е председателствал три хаотични големи финала. на Европейското първенство през 2021 г., в който хулигани се разбунтуваха и за късмет никой не загина.

Финалът на Лига Европа през 2022 г., когато служителите на стадиона конфискуваха лекарства и вода в отвратителна жега, чешмите пресъхнаха, а на концесионните трибуни свършиха доставките и беше късмет, че никой не загина.

И финалът на Шампионска лига през 2022 г., когато феновете бяха смачкани, ограбени и обгазени и беше чист късмет, че никой не загина. Поне не можете да го наречете непоследователен. 

Абсолютен рекорд. Но Павлица не е просто некомпетентен. Той е некомпетентен близък приятел и сънародник на Александър Чеферин - президентът на УЕФА. 

Павлица бе външен служител по сигурността в УЕФА през 2014 г., но два месеца след като Чеферин стана президент, той получи роля на пълен работен ден - позиция, която не бе публично обявена.

Отново не бе оповестено на по-широката аудитория, когато през февруари 2021 г. той бе повишен на текущата си длъжност. Добра работа, ако стигнете до нея. И тъй като неговият кум е и президент на УЕФА, изглежда за Павлица не е сложно.

Все пак той не е сам. Словения се превърна в огнище на влияние, откакто Чеферин пое управлението. Например съдийството. От сезон 2016-17, първата пълна година начело с Чеферин, 12 различни съдии бяха назначени за големите клубни финали на УЕФА. Никой от Висшата лига, нито един от Белгия или Португалия, и по само един от Германия и Испания.

Но словенските съдии водеха три финала - повече от всяка друга нация. Финалите на Лига Европа през 2017 и 2022 г., финалът на Шампионска лига през 2019 г. — всички със словенски официални лица.

Какво съвпадение, че реферите, които станаха известни при Чеферин, са тези, които споделят неговата националност. И какво съвпадение, че най-добрият човек, който налага сигурността и осигурява безопасността на публиката на големите финали на УЕФА, е и негов добър приятел.

Оставка. Това трябва да направи Павлица, Чеферин също. Този "дрийм тим" имаше своя шанс. И как точно местната полиция пуска хулиганите да вилнеят и позволява на стюардите да вземат глупави решения да отнемат бутилки с вода при влизане. Ако шефът на сигурността на УЕФА е до голяма степен безсилен, тогава какъв е смисълът от него? 

Павлица по-рано представи детайлен анализ на сигурността на мача в навечерието на мача, както и оценка на точките за достъп и инспекция на стадиона.

Некомпетентност в изключителни мащаби. Дори един подобен пропуск би бил неприемлив, как все още изпълнява длъжността си след три такива? Всички можем да предположим отговора. 

Човекът, който е избран да разследва какво се е объркало в Париж, е д-р Тиаго Брандао Родригеш - член на португалсикя парламент и близък съюзник на Тиаго Кравейро, който пък е старши съветник на Чеферин в УЕФА. Ливърпул не е впечатлен. 

Разочаровани бяха и от Манчестър Сити, когато един от хората на УЕФА за финасовия феърплей, се оказа бивш главен изпълнителен директор на Ливърпул. Удивително е как се раздават тези работни места. Знаете ли, че зетят на Мишел Платини - Йохан Цвайг, композира оригиналния химн на Лига Европа? От всички композитори на света те избраха него. Фантастично. 

Все пак никой не загина. Не от композирането на Цвайг или словенското съдийство, а от прехвърлянето на разследващи задължения от приятел на приятел. Старомодното дружелюбие на УЕФА. Отвратително, но не смъртоносно