Александър Ненков: Никоя кризисна мярка не бива да се анатемосва

Ако някой в света имаше ясен план, щяхме да го прекопираме, заяви зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ

Новини
12:28 - 08 Май 2020
1861
Александър Ненков: Никоя кризисна мярка не бива да се анатемосва

Днес разглеждаме вторият етап от започналата извънредна ситуация, заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков по време на дебатите по Закона за здравето на първо четене.

"Вече изминаха два много трудни месеца за целия свят. От гледна точка на здравния аспект. Много хора загубиха своя жвиот. Много хора са в карантина, в изолация, много хора загубиха своята работа.Много хора най-вероятно ще продължат да понасят несгодите от ситуацията, създала се покрай идването на този нов коронавирус", заяви още Ненков.

Ненков отчете, че се води конструктивен дебат: Мисля, че това е работата на парламента и така трябва да показваме навън пред обществото как трябва да се дебатира. Приемам с удовлетворение, че опозицията вижда позитивни неща в законопроекта, който днес е внесен и разглеждан от Министерски съвет. Чуха се обаче и някой неща, с които не мога да се съглася.

Това беше едното с икономическите мерки, които правителството или така пророкуваната теза, че правителството няма план. Искам да отбележа, че 13 май с изтичането на Закона за мерките и действията на извънредното положение нищо не се променя. Това не е сакрална дата, в която няма повече епидемиологична обстановка, всички са здрави и щастливи. Много ми се искаше да бъде така, но реално всеки един от нас съзнава, че това не може да бъде възможно. Законопроектът, който днес разглеждаме мога да го окачествя като втори етап от започналата извънредна ситуация", допълни Ненков

Зам.-шефът на ГЕРБ отчете, че все още ще се намираме дълго време в такава ситуация. "Дали ще се казва извънредна или някаква друга, ние сме длъжни да предвидим и да сме гъвкави по отношение на това какви мерки трябва да се налагат и от гледна точка на здравето и от гледна точка на икономическите и социални проблеми", посочи още Александър Ненков.

По думите му този законопроект е отговор на въпроса как плавно ще влезем от един рестриктивен начин на живот към един малко по-облекчен такъв.

Според него не е проблем,че едни мерки са приети и после отменени. "Тук става въпрос за мерки, за които търсим най-доброто решение. Може да не е най-вярното в днешния ден, може да бъде коригиране, защото такава е ситуацията. Ако някой имаше ясен план в световен мащаб, ние щяхме да го прекопираме", заяви още Ненков и призова да се уважава труда на правителството, щаба и всички лекари.

По думите му една мярка не бива да се анатемосва, че днес била приета, а утре отменена. "Няма толкова страшно в това нещо", подчерта още депутатът от ГЕРБ.