Александър Николов: „Булгаргаз” не е на загуба, а в ликвидна криза заради „Топлофикация София”

Бившият енергиен министър се изля пространно по газовите неуредици от последните седмици

Новини
14:08 - 11 Август 2022
3126
Александър Николов: „Булгаргаз” не е на загуба, а в ликвидна криза заради „Топлофикация София”

Всяка сутрин, стартираща с информация за сектор енергетика директно от Министъра, е празник за мен! И днес отново мед ми капе на душата. Та… по-кратка серия от трилогията “Работа, работа, работа”, в контекста на факти, факти, факти.

Така започва пост в социалната мрежа на бившия енергиен министър Александър Николов. Поради естеството на поста и огромните неразбории в енергетиката в последните дни го публикуваме без редакторска намеса и с незначителни съкращения:

1. Очевидно процесът “чета и разбирам” е започнал, защото от “криза и разруха” преминахме към “лек недостиг”. Браво, напредваме.

2. Нещо, което повторих достатъчно на брой пъти, но освен вицепремиера Нинова, явно и други не са разбрали.

Да, „Булгаргаз“ и България НЕ Е В НАРУШЕНИЕ на активния договор с „Газпромекспорт“!

Напротив, спазени са всички принципи на добра воля и прозрачна търговска практика! Ноооооо! Поредната лъжа - било нежелание и преговорите спрели от българска страна. ФАКТИ:

Последното предложение, елиминиращо всички рискове за „Булгаргаз“ е отправено ОТ „БУЛГАРГАЗ“ КЪМ „ГАЗПРОМЕКСПОРТ“! Отговор на това предложение до влизането на служебния кабинет НЯМА!

3. Плащането в рубли, дефинирано от „Газпромекспорт“ е ясно описано от ЕК, като НАРУШЕНИЕ НА САНКЦИИТЕ!

4. Предложението от „Газпромекспорт“ към „Булгаргаз“ НЕ Е същото, което е изпратено към търговски компании и други международни контрагенти. По темата има достатъчно изписано и в отворени международни финансови портали, ако ИкспертИтИ в МЕ нямат достъп до Блумбърг - ще им се предостави.

5. Факт - каза се истина,

„Булгаргаз“ не е на загуба, а в ликвидна криза, директен ефект от „Топлофикация София“.

Новина - решението на тази фактическа криза е достъпно до МФ, директно до Министър Велкова, и изработено в рамките на редовния кабинет. Същото решение е налично и при зам.-министър Ива Петрова, но се радвам, че 24-часовия труд продължава да кипи и бълват ли, бълват решения, които бяха оставени на бюрото.

6. С удивление разбрах и че е имало среща с Черноморска банка. Браво, похвално. Сигурно за да се разгледа структурата на капитала им?! Или пък ще се договаря специфично североизточно финансиране, каквото получихме за гордостта на ГЕРБ, руски-турски поток...или простото разширение на инфраструктурата? Една лека вметка, благодарение на страхотното поведение на същият този контрагент, а именно „Газпром“,

изплащането на финансовите задължения е... леко отложено, така към 2028-2029-а година.

7. Още по-голямо удивление настъпи в мен, когато разбрах, че проектната компания, строяща гръцката връзка е Ай Си Би Джи… ми то… такава компания няма. Има Ай Си Джи Би, а именно InterConnector Greece Bulgaria. И не, не е буквалистика, защото дефинирането на последователността на изказа показва в каква посока тече природният газ. Все пак… едно експертно правителство би следвало да е запознато с тези термини. А газът следва да тече от Гърция към България, а не обратно.

8. Нямало достатъчно контрол по строежа?! Има седмични рапорти на ниво Министър - Министър от проектната компания /Скрекас - Николов/, както и същите са получавани на ниво Премиер. Доколкото вчера видях от МЕ беше проявен далеч от мижав интерес, но все пак присъстващи на прегледа на връзката … странно, нямаше. Все пак остават въпросите и към МРРБ и обясняващите за недовършено строителство,

как аджеба е издаден тогава Акт 14, също така, как регулаторните органи в Гърция са приели всичко.

9. Назованите проблеми с “противопожарна” и т.н. Става въпрос за екзекутивни чертежи. Решенията са правноописани, налични в Ай Си Джи Би /а не БиДжи…. вероятно останали назад в експертната история/, та… налични са и в Министерство на енергетиката и всички възможни стъпки показват как се достига ефективно до Акт 15 и Акт 16.

10. Имаме множество оферти от много контрагенти. Хаааайде сега на бас, че всички получени оферти са с по-лоша ценова структура от тази на Cheniere? Само да не се окаже, че пак ще трябва да работите по нещо оставено от редовния кабинет?!

И само да не се окаже, че… нещо няма да успеете да се справите за 3 месеца напред с необходим достъп до инфраструктура?!

И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в „Булгаргаз“… отново са по-добри от тези, които ще “реализирате” през “търговата” процедура?!

Затова, въпросите остават:

1. Кой и защо препоръча на Министъра да подпише Протокол, който МЕ и лично Премиерът отричаше да съществува?! Защо беше подписан този протокол и

какво се постига със спирането на вписването на необходимата двустепенна система на управление на ICGB?

2. Кой и защо нареди на „Булгаргаз“ да НЕ ПРИЕМАТ офертата за първи слот по получената оферта на Cheniere?

3. Кой и с каква цел изкривява информацията, относно получените анекси от „Газпромекспорт“ и изпратените такива от „Булгаргаз“?

Ей такива дребнички въпроси, има още доста, но ще ги оставим за следващите 52 дни. И медийно - кой и защо не задава тези въпроси?! ... Ако случайно експертът Еленко Божков или Министърът решат - винаги съм на разположение, в удобна за тях медия да направим един интересен диалог. Не за друго, просто изглежда малко странно, когато настъпи моментът, в който дозата истина в бръщолевенията на Делян Добрев е повече… отколкото тази в “експертен кабинет”.

И да не забравя - от декември месец насам, до края на мандата към мен не е оказван какъвто и да е политически натиск.

И точно затова… текущия “експертен” екип работи върху решения и все още само с решения, които са част от “тежкото наследство” на екипът работил от декември до август.

А защо стана така ли?! Просто защото експертите, но истински такива, с които имах честта да работя не са събирани по плажовете. И също - получи се така, че работиха ясно, целенасочено и… безусловно успешно. И не забравяйте - по делата и приоритетите им ще ги познаете! За някои назад във времето бяха решения, предложения, възможности. За другите - времето и документите ще покажат. Вярвам.