Александър Николов: Трудно ще вземем 2,4 млрд. лв. от „Газпром”

Тези средства стъпват върху условието войната да продължи, уточни той

Новини
10:27 - 15 Ноември 2023
2366
Александър Николов: Трудно ще вземем 2,4 млрд. лв. от „Газпром”

Страната ни ще вземе трудно 2,4 млрд. лв. от „Газпром”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият министър на енергетиката Александър Николов относно таксата за пренос на руски газ през територията ни.

„Тези средства стъпват върху условието войната да не свърши. Продължи ли инвазията, продължават и санкциите върху Русия. Второ условие е цялата консумация на Сърбия и Унгария при по-висока цена да остане константна”, обясни той.

Според него най-големият въпрос е механизмът, по който ще се събират тези пари.

„Булгартрансгаз" излязоха със странно писмо, в което се казва, че те не могат да ги съберат. Гледа се политиката в сектор „Енергетика” за природен газ на парче. Това не е правилно. Дългосрочно какво се случва с претенцията на България по арбитражно дело? Не правим нищо, за да си съберем това, което не ни беше дадено по договор, но се опитваме да си запълним бюджета”, допълни Николов.

За дерогоцията за внос на руски петрол: „За да се използва тази дерогация, трябваше ясно да бъдат сметнати количествата, които влизат в България и които остават за вътрешен пазар. Всички административни органи да си свършат работата. Защото, когато дерогацията се нарушава, едни печалби отиват на място, което не ни харесва”, поясни той.