Александър Симидчиев: Хората в "Пирогов" са притеснени

Всичките системи, включително и големите болници са поставени пред големи предизвикателства, основното което е нестабилността, заяви медикът

Новини
09:26 - 08 Декември 2023
2482
Александър Симидчиев: Хората в "Пирогов" са притеснени

"Пирогов" е една от петте най-големи болници в България, а средствата, които НЗОК отделя за здравеопазване, в тях има няколко различни сфери на здравната система. Най-големите болници взимат значителна част от ресурсите. През петте най-големи болници минава оборот толкова, колкото общо през цялата доболнична помощ", заяви д-р Александър Симидчиев - зам.-председател на Комисията по здравеопазване в НС и депутат от ПП-ДБ.

Според него, всяка една от системите в здравеопазването е затруднена:

"Всичките системи, включително и големите болници са поставени пред големи предизвикателства, основното което е нестабилността, неустойчивостта на системата.

Имаме толкова нестабилна политическа обстановка, че никакви смислени, стойностни, устойчиви, дългосрочни политики не могат да се реализират от хората, които са призвани да правят това. Когато някой е поставен на поста да бъде министър на здравеопазването, той поема отговорностите да управлява една суперсложна система."

На него му се търси отговорност и за действия и за бездействия, т.е. той е поставен на границата между това дали да прави нещо или да не прави нещо по конкретен казус и трябва да може да оправдае както действия, така и бездействия, добави Симидчиев в студиото на "Денят започва".

Той посочи, че не може да съди нито д-р Валентин Димитров, нито здравния министър: "Но когато има документи със съответни изводи вътре, ангажимент на тези, които управляват системата е да са сигурни, че данните в документите да бъдат изяснени докрай."

По думите му, хората в "Пирогов" са притеснени от всяка една промяна, защото здравната система функционира толкова крехко, че всяка една промяна потенциално се приема като огромен риск.

По отношение на одитния доклад на болницата, Симидчиев каза, че това което се чете в него са нарушения, свързани с обществените поръчки и неща, които са възлагани на индивидуално договаряне с ограничаване на възможността за избор на изпълнители.