Александър Зверев ще играе на турнира в София

Топ
09:44 - 03 Ноември 2023
2405
Александър Зверев ще играе на турнира в София

След усилени преговори от страна ръководството на АТР 250 тенис турнира в София  бе договорено участието на Александър Зверев. Германецът, който се намира тази седмица под №9 в световната ранглиста ще играе за първи път в България, като в София ще опита да си осигури участие на финалите на АТР в Торино, започващи на 12 ноември.

Снощи Зверев загуби от Стефанос Циципас в Париж и е седми в подреждането на финалите с 3585 точки и все още не е сигурен участник, като може да бъде изместен от Хуберт Хуркач, който е девети с 3245 точки и днес играе срещу Григор Димитров.

Идването на Зверев стана възможно след специално разрешение от страна на АТР. След отказванията на Франсис Тиафо и Бен Шелтън Sofia Open се оказа в режим на „извънредна ситуация“ заради оттеглянето на двама от тримата най-високо класирани в ранглистата състезатели. Това даде възможност да бъде привлечен състезател, който не е подал заявка без това да налага използването на „уайлд кард“. След сериозни усилия бе получено съгласие за участие от страна на Зверев, който ще бъде водач на схемата на турнира.

Зверев е на 26 години. От руски произход е, но е роден и израснал в Германия, под чиито флаг стана олимпийски шампион преди две години в Токио. Най-доброто му класиране в световнвата ранглиста е №2 от юни миналата година.

В кариерата си Зверев има 21 турнирни титли, последната от които дойде през септември в Чънду (Китай). В турнирите от Големия шлем най-добрият му резултат е финалът на US Open когато водеше с 2:0 сета на Доминик Тийм, но допусна обрат.