Алгафари драстичен: Под 30% ще гласуват наесен, на хората им писна

Политическите лидери забравиха легендата за хан Кубрат и пръчките, както и за мотото на НС, ядосва се режисьорът

Новини
15:42 - 27 Юли 2022
3306
Алгафари драстичен: Под 30% ще гласуват наесен, на хората им писна

Избирателната активност наесен ще е драстично по-ниска. Очаквам много под 30 процента да застанат пред урните. Такава прогноза направи режисьорът Нидал Алгафари в предаването на БНТ "Референдум".

На хората им писна, защото видяха, че нищо не могат да променят и нищо не се променя.

Какво се получава – лидерите на политическите партии не са се променили, няма и скоро да се променят. Народът гласува не за БСП, а за Корнелия Нинова, не за ДПС, а за Ахмед Доган, не за ГЕРБ, а за Бойко Борисов. Тези хора ще бъдат същите, те поставят в листите хората на избираеми места.

Хората в България отдавна осъзнаха, че от тях нищо не зависи. Очаквам на изборите да отидат много под 30 процента. Има два варианта – да са толкова омерзени, че да идат за гъби, а твърдите ядра да вкарат в парламента 3-4 политически формации. Или благодарение на разочарованието си да вкарат 8-10 партии. Но и в двата варианта лидерите на политическите формации няма да се разберат - те и преди не се разбраха, та как сега да го направят. Единствено може да се разберат, ако от Брюксел ни притиснат, довърши мрачната си прогноза Нидал Алгафари.  

Какво мислят хората, е отделен въпрос и никой не се интересува. Хората си говорят нещо - да има мнения, да има социолози да ги изследват. А политическият елит не можаха да се разберат, да се хванат за това, което пише на фасадата на НС „Съединението прави силата”. Не можаха и да си припомнят това, което са учили в училище - за едни съчки и един хан, едно чупене…, припомни притчата за хан Кубрат и синовете му социалистът. 

Алгафари бе категоричен, че БСП са били напълно наясно в предишните дни, когато твърдяха, че ще правят кабинет, че ще отидат на избори. Всички започнаха да си правят предизборната кампания. БСП се опитват да изчистят имиджа пред хората, та да се явят в малко по-добра форма на избори, увери той.

Социоложката Мира Баджева пък очерта апокалиптична картина -  че партиите може да се окажат принудени да се разберат, притиснати от нова Луканова зима в края на годината. .

Зимата ще бъде  много тежка във всякакъв смисъл. Дори не може да си представим размера на бедствието. Може да е гладна, студена. Може много важни стоки да изчезнат от пазара, може да има режим на тока. Хиляди лоши неща може да се случат. Ако те не се разберат първия път след изборите, тогава обстоятелствата ще ни притиснат и тогава може да се наложи една по-широка коалиция – програмно правителство или правителство на националното съгласие, прогнозира тя.