Алкарас и Швьонтек триумфираха в Индиън Уелс

Спорт
08:29 - 18 Март 2024
1261
Алкарас и Швьонтек триумфираха в Индиън Уелс

Карлос Алкарас е новият-стар шампион в турнира от сериите "Мастърс 1000" в Индиън Уелс. 20-годишният испанец победи във финала Даниил Медведев със 7:6(5), 6:1 и стана първият тенисист от 2016 година, който защитава трофея си в Калифорния.

Двамата се срещнаха в спора за титлата и през миналата година, Алкарас отново се наложи в два сета.

На полуфиналите Карлитос елиминира шампиона от Australian Open Яник Синер, а Медведев се справи с надеждата на домакините Томи Пол. По-рано в хода на турнира руският тенисист отстрани и Григор Димитров. Турнирът в Индиън Уелс остава единственият "Мастърс" на твърда настилка, който Медведев не е печелил.

Световната номер 1 Ига Швьонтек по категоричен начин спечели титлата в турнира от категория WTA 1000 в Индиън Уелс след успех 6:4, 6:1 срещу Мария Сакари.

Швьонтек спечели повторението на финала в Индиън Уелс от 2022 година, когато тогава тя надви Сакари с 6:4, 6:1, а сега вече има два трофея от турнира. Гъркинята всъщност имаше три победи в пет мача срещу световната номер 1 преди днешния, но последният ѝ успех е от 2021-ва.

Швьонтек е спечелила вече последните си шест финала в кариерата, включително триумфирайки в Пекин, Финалите на WTA и Доха. Тя има 19 титли от 23 финала, както и осем триумфа в от десет финала в категория WTA 1000.

Изумителното при полякинята не са толкова съперниците, които е елиминирала за титлата, а убедителният и скоростен начин, по който го прави. Най-дългият ѝ двубой беше срещу Даниел Колинс в първи кръг - само 82 минути.

Швьонтек увеличи аванса си на върха в световната ранглиста и от понеделник ще има 10 715 точки, а втората Арина Сабаленка ще има 530 по-малко заради ранното си отпадане в Индиън Уелс и ще е с актив от 8195.