Алкохол и комар докарали инсулта на футболната легенда Чико

Динко Дерменджиев прескочи трапа, лежал в болница и преди две години

У нас
15:49 - 08 Март 2019
4323
Алкохол и комар докарали инсулта на футболната легенда Чико

Алкохол, комар и стрес са причините футболната легенда Динко Дерменджиев – Чико да влезе в болница с инсулт, разкрива „Уикенд”. 77-годишният голям национал и треньор на „Ботев” (Пловдив) в момента е на лечение, и за щастие според медиците животът му е вън от опасност.

„Динко посръбваше повече, отколкото му се полага на тези години. Играеше и комар, макар че жена му гледаше да не държи пари в себе си и взимаше почти цялата му пенсия. Даваха й и всичко, каквото изкараше от „Ботев”, иначе щеше да го пръсне по ротативките. Животът му в последните години хич не беше лек”, разказва близък на Чико.

Той се почувствал зле сутринта на 2 март, докато били на кафе с бившия футболист на „Локомотив” (Пд) Георги Василев – Гочето и още неколцина апапи от едно време. Внезапно му прилошало, пребледнял и се отпуснал на стола. „Попитах го дали не е пил снощи, но той отрече. Слава Богу, линейката пристигна бързо и го откараха веднага”, разправя Гочето. В болницата установили, че Чико е получил инсулт, за късмет - от леките. Отделно имал исхемични проблеми.

„Всички му казваха да я кара по-кротко. Веднъж вече пак го караха в болница заради сърцето”, припомнят в Пловдив. Това става в началото на ноември 2017 г., когато бате Динко бил на мача между „Ботев” (Пд) и „Царско село”. След края останали с още ветерани да се почерпят. Ден по-късно Чико се почувствал зле и отново бил хоспитализиран. Тогава всичко се разминало след намесата на лекарите.

При Динко Дерменджиев на крака в болницата сега отиде големия му съперник на терена и съратник в националния тим на България Христо Бонев, най-голямата звезда за всички времена на „Локомотив” (Пд). След визитата си Зума разказал, че Чико е добре, макар и парализиран от лявата страна.

Двамата си говорили за старите времена. Дерменджиев дори казал на Бонев, че и до ден днешен съжалява за едно положение в мача с Перу през 1970 г. на световното, когато при 2:0 за България не успял да подаде топката на Зума за трети гол. Тогава губим с 2:3 от перуанците, което е и една от най-големите болки на Чико.

Оказало се още, че Дерменджиев вероятно ще бъде настанен в хоспис след изписването му от болницата. Жена му Мария и малкия му син Димитър не били в състояние да го гледат, още повече, че ще се наложат специфични медицински грижи. Големият му син Цветозар, който навремето беше професионален футболист в „Ботев” и „Славия”, в момента живее в САЩ със семейството си.