Алкохолът и вредните храни водят до рак на гърдата

Цигарите също влияят лошо, алармират специалистите

Здраве
11:36 - 02 Април 2019
2218
Алкохолът и вредните храни водят до рак на гърдата

Спирането на алкохола и вредните храни могат да ни предпазят от рак на гърдата. До този извод са стигнали австралийски учени, според които това е една от най-добрите методи за профилактика срещу коварната болест при жените.

Специалистите провели десетки изследвания и след анализа на резултатите установили, че около 30 000 случая на рак на млечната жлеза могат да бъдат предотвратени през първите години на риск. При едно условие - пациентките да се откажат от алкохола и да поддържат нормално тегло.

„При сегашните нива на затлъстяване в близките десет години се очакват 17 500 случая на рак на гърдата”, смята ръководителят на анализа д-р Маарит Лаакосен. Рискът от опасното заболяване силно нараства, ако на ден се изпива дори само една алкохолна напитка. За сметка на алкохола ще бъдат развити 11 600 случая на рак на гърдата, които могат да бъдат предотвратени, се казва още в изследването.

Учените припомнят, че не трябва да забравяме и неблагоприятното влияние на цигарите, които вкарват в организма на пушачите карциногенни вещества.

Каквито и мерки да предприемаме срещу появата на рак, най-важни остават редовните прегледи при мамолог, категорични са всички специалисти.