Ало, Банов дал рамо на небостъргач на Васил Божков

Най-вероятно на министъра на културата ще бъде повдигнато обвинение, намекна Гешев

Новини
23:02 - 10 Юли 2020
3406
Ало, Банов дал рамо на небостъргач на Васил Божков

Още един действащ министър стана клиент на Иван Гешев напълно неочаквано по време на турбуленцията в държавата. Министърът на културата Боил Банов е възможно да стане обвиняем заради съглашателство с Васил Божков, научи Lupa.bg.

Оказа се, че Банов, станал популярен с репликата "Ало, Банов съм" от сигнала на Елена Йончева преди година и половина, е съгласувал проекта за строеж на небостъргач в центъра на София в грубо нарушение на Закона за културното наследство. Още сутринта в културното министерство влязоха прокурори и следователи, за да търсят документи и да разпитват свидетели. На този етап Банов не е разпитван, но това вероятно ще се случи в понеделник.

Това би следвало да е височината на небостъргача

Небостъргачът “Ай тауър” (I Tower) е на пл. “Македония” в София, където преди години беше разположен циркът. Върховната административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала по медийни публикации, че се строи незаконно. Проверката на ДНСК показала, че проектът на сградата не е съгласуван на кота “над 0” с Министерството на културата. А е трябвало, защото сградата на Министерството на земеделието е на по-малко от 50 метра от небостъргача, а тя е паметник на културата.

Заради липсата на съгласуване с Банов в четвъртък началникът на ДНСК е издал заповеди за спиране на изпълнението на двете сгради на небостъргача. Инвеститорът обаче възразил и поискал да не се издават заповедите. Оказало се, че ден по-рано - в сряда, Боил Банов е съгласувал проекта по молба на инвеститора, но в грубо нарушение на Закона за културното наследство.

След като докладът на ДНСК пристигнал във ВАП, е сезирана Специализираната прокуратура заради данните за извършено престъпление. Прокуратурата е предложила на главния архитект на Столичната община да прецени дали да предприеме мерки за преустановяване на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на строежа и одобряване на инвестиционния проект. Дали има нередности в документите за строежа и извършил ли е Боил Банов престъпление, е въпрос, който ще установяват разследващите. 

Зад “Ай тауър” официално стои италианска компания с управител Виторио Гори, но е публична тайна в строителния есктор, че реалният собственик на бъдещата многоетажна сграда е укриващият се от правосъдието в Дубай Васил Божков. По проект “Ай тауър” трябва да се извисява на внушителните 113 метра.